V autorském seriálu Osobnosti školních lavic představujeme výrazné tváře kladenských základních i středních škol. Dnes Štěpánku Vorlíčkovou (17), studentku Střední školy designu a řemesel U Hvězdy.

Nedávno jsi navrhla originální klobouky ve stylu budovy opery v Sydney. Proč ses nechala inspirovat právě jejími křivkami?
Je abstraktní a mně se abstrakce líbí. Dostala jsem možnost převést styl stavby včetně její barvy do podoby klobouků. Příští rok je uvidím na přehlídce a škola je zařadí do soutěže.

Jakou cestou v návrhářství se hodláš jednou vydat?
V současné době bych se klidně vydala cestou navrhování čehokoli (směje se). Klidně i obuvi. Ve čtvrtém ročníku chci mít jasno. Jestli se přidám do kolektivu nebo vytvořím svoji značku, to nevím. Podnikání v tomto oboru je těžké.

Co ti dává studium na umělecké škole?
Možnost a volnost využití našich nápadů. Tuhle školu jsem si vybrala proto, že mě vždycky bavilo kreslení a kreativní ruční práce. I když mně učitelé na základní škole doporučovali studium na gymnáziu, jsem ráda, že jsem se rozhodla podle svého. Mě studium na téhle škole naplňuje.

Jan Murárik