Je spoluvlastníkem jedné z nejpopulárnějších kladenských restaurací. Ta se letos přestěhovala na viditelnější místo. Václava Kučery jsme se ptali, jak změnu z pohledu podnikatele vnímá.

Proč jste se přestěhovali ze sousedství pěší zóny do prostor bývalého Gomé?
Jedním z hlavních důvodů byla terasa, kterou jsme v minulých prostorách neměli. Přes letní dny je pro nás důležitá. A vnímám taky, že jsme se ocitli na mnohem frekventovanějším místě. Pěší zóna upadala, mizel z ní život. Kolem nás jsou autobusové zastávky, školy, supermarket, je tu více korzujících lidí, což k nám přivádí i více mladých.

Ale zase tak daleko od pěší zóny nejste...
U pěší zóny jsme fungovali dvacet roků. A za tu dobu jsem viděl, jak šla dolů. Takhle velké město by mělo mít pěší zónu živější. Snad jí pomůže současná revitalizace.

Nejen v restauracích je čím dál dráž. Co je vaší přidanou hodnotou, aby k vám host rád zašel i v téhle svízelné době?
Příprava jídel z kvalitních surovin a servírujeme takové porce, aby se slušně najedl. I když si u nás dáte fazolovou polévku, nejenže si pochutnáte, ale budete ten den na delší dobu sytí (usmívá se). Jsme zážitková restaurace a nejvíce hostů k nám proto chodí ve večerních hodinách. Naši typickou mexickou kuchyni si doma neuděláte.

Kolem vás je velká konkurence dalších vyhlášených restaurací. Jak je vnímáte?
Je jedno, jestli jsem na tomto místě nebo o kousek dál od nich. Jsou to pivnice s vlastní klientelou. Líbí se mi jejich ráz, mám to u nich rád, ale nekonkurují nám. K nám se chodí více na jídlo než na pivo. U nás uvidíte více žen než mužů.

Měl jste někdy pocit, že to v Kladně zabalíte?
Nikdy. Vždycky jsme s manželkou a našimi kolegy přemýšleli, jak těžké doby zvládnout.

Jaké je podle vás kladenské pohostinství?
V Kladně jsou zajímavé restaurace, do kterých stojí za to jít. Na druhou stranu na tak velké město by mohlo být víc těch zážitkových.

Jan Murárik