Jeden z nich letos uzavřel svou hokejovou kariéru v dresu Rytířů s posledním hvizdem rozhodčího. Další je stále na soupisce druholigových Řisut, ale s hraním už moc nepočítá. Třetí uzavřel profesionální kariéru v Jágrově týmu před mnoha lety a od té doba se věnuje kulinaření. Nyní šokují svým výtečným kuchařským uměním i nápady v penzionu Lívanec. Ostatně Filip Sachr, Matěj Čermák a František Matula (na snímku zleva) si v sobotu na kladenském festivalu v zámecké zahradě vysloužili pochvalu od mistra kuchyně Marka Raditsche!

Jak vás napadlo, že spolu budete vařit pro hosty v restauraci?
Filip: Je to osud (usmívá se). Víme o sobě, jsme týmoví hráči, takže slovo dalo slovo, a když nás Franta, který je v Lívanci nejdéle, postupně oslovil, tak nebylo co řešit.
František: Všichni tři rádi vaříme a gastronomie je náš největší koníček.
Matěj: Společně vaříme od letošního dubna. Hodně nás to spolu baví a hlavně nás baví, když slyšíme, že hostům chutná.

Kde jste do té doby sbírali zkušenosti?
František: Vařím celý život. Když jsem ještě hrál za rytíře, tak jsme pořádali klubové Prostřeno a v něm jsme se museli snažit, abychom u ostatních bodovali. Pak jsem chvíli pracoval u Náladového kuchaře a poté jsem dál v gastronomii sbíral zkušenosti.
Matěj: Já jsem jediný z nás prošel školou gastronomie na Edvarda Beneše.
Filip: Hodně jsem se naučil z internetu a tady s touhle partou.

Co je vaší největší specialitou?
František: To se každý týden mění, ale v současné době všichni děláme rádi slané i sladké lívance.

Pojďme na chvíli k ledu. Proč nepokračujete v hokejové kariéře?
František: Tenkrát jsme se s vedením klubu nedohodli a já jsem se rozhodl pověsit brusle na hřebík. Uvědomil jsem si zároveň, že nejsem tak dobrý, abych se hokejem delší čas uživil...
Filip: V juniorech jsem se rozhodl, že se budu živit něčím smysluplnějším.
Matěj: Ještě jsem sice na soupisce v druhé lize, ale hokej je u mne na vedlejší koleji. Jsem hokejovým prostředím obecně znechucený. V gastronomii se cítím líp!

Kde se vidíte třeba za deset roků?
František: Jako součást vyhlášené restaurace, kde se bude na volné místo čekat (usmívá se).
Matěj: Já to samé.
Filip: Mě čekají studia na vysoké se zaměřením na gastronomii.

Jan Murárik