Sešli jsme se u Zdi slávy kladenského sportu. Nejvíce tabulí je na ní vyhrazeno nejslavnějšímu odvětví v Kladně, hokeji. Na většině z nich najdete bez dlouhého hledání tvář hokejové legendy Milana Nového.

Dělá na vás Zeď příjemný dojem nebo jste k ní kritický?
Od města to byl výborný nápad! Nemám ani to nejmenší, co bych kritizoval. Jsme sice velké město, ale zase ne tak velké na to, kolik desítek vynikajících sportovců z něj pochází. Jsem nadšený i z našeho rekonstruovaného stadionu. I v tomto případě skvěle zafungovala spolupráce mezi Jaromírem Jágrem a městem. Ta funguje podle mého pocitu bezvadně.

Dojaly vás vaše fotky na Zdi?
Slávy jsem si užil hodně, ale doma je doma... Je příjemné být součástí slávy našeho města.

Která z tabulí vás zaujala mimo hokejové téma?
Kladenští sportovní obojživelníci, i když vlastně u hokeje zůstaneme. Míra Rys a Bohouš Prošek jsou nejslavnější z kladenských sportovců, kteří na vrcholové úrovni hráli zároveň fotbal i hokej. Míra Rys navíc v obou reprezentacích! Z dnešního pohledu jen neuvěřitelné, že v jeden den jen přezuli boty a hráli dopoledne fotbalový a večer hokejový zápas v naší nejvyšší soutěži... V současné době je to nemyslitelné. Mimo hokej a fotbal jsem osobně znal pana Horta, nejznámějšího šachistu z Kladna.

Vraťme se k současnému kladenskému hokeji a k extraligovým Rytířům, které každou sezonu pečlivě sledujete. Čeká je podle vás opět hra o udržení v soutěži nebo tentokrát zamíří v tabulce výš?
Kdepak, prognózy o tom, že budou hrát zase o záchranu, neberu. Hrají ve svém krásném stadionu a to jim vlije sílu do žil. Budeme lepší, než si soupeři myslí (směje se).

 

Jan Murárik

novyzeed