Technologický start-up z Hamburku zkouší přimět řidiče s volnými místy v autě, aby začali sdílet společné cesty do práce s ostatními, kteří jedou podobným směrem. Jako cíl pro testování nového produktu si zvolili příhodně trasu mezi Kladnem a Prahou, neboť právě zde dojíždí každý den kolem 15 000 lidí do práce. Přečtěte si, jak lze pomocí technologie změnit způsob každodenního cestování do práce a jak bude vypadat cestování za pár let.

Projekt společnosti Wunder je postaven na jednoduché mobilní aplikaci. Spolujezdci, kteří chtějí svézt do práce, zadají v aplikaci požadavky na jízdu. Řidiči vidí zajímavé jízdy na své cestě do práce/z práce a mohou dopředu přijmout pasažéry a sdílet společnou cestu. Ceny se odvíjejí od vzdálenosti a jsou vypočítávány tak, aby pokryly řidičům náklady na cestu. Nikdy však nemohou být více než 100 Kč. V Praze funguje Wunder více než 1 rok a má zde kolem 50 000 uživatelů.

Myšlenka spolujízdy není rozhodně nic nového, ale až příchod moderní technologie umožňuje propojit jednoduše právě ty, kteří jedou stejným směrem. Společné dojíždění přináší obrovské množství pozitiv. Zde jsme pro vás shrnuli ty nejpodstatnější:

1. Spolujezdci se dostanou do práce rychleji a pohodlněji autem 
Pasažéři jsou vyzvednuti před domem a odvezeni přímo do práce. Vyhnou se tak cestě na zastávku, čekání, stání v hromadné dopravě nebo různým přestupům. Místo toho si mohou popovídat s jedním ze svých sousedů v autě a jet flexibilně, kdy se jim to hodí.

2. Řidiči mohou jezdi do práce zdarma
Spolujezdec přispívá na cestu adekvátní částkou, která pokrývá řidiči veškeré náklady.

3. Redukce počtu aut na silnicích a obecně dopravních zácp
V průměru jezdí v jednom autě 1,6 lidí, a pokud by se toto číslo zvýšilo na 2, neexistovaly by podle několika studií žádné dopravní zácpy. Někteří řidiči se mohou rozhodnout nechat auto doma nebo si ho vůbec nepořizovat. Pohodlně se dostanou do práce za dobrou cenu a bez nutného hledání místa k parkování!

4. Životní prostředí
Cestování autem je tak pohodlné, že nelze předpokládat, že by v nějaké blízké době zmizelo z obliby. Společné cestování však značně redukuje počet aut na silnicích a tak i množství vypouštěných emisí.

Pro zajištění bezpečnosti v komunitě mají všichni uživatelé ve Wunderu přístup k veřejnému profilu ostatních. Součástí každé jízdy je navíc i vzájemné hodnocení řidiče a hosta, viditelné pro ostatní uživatele.

„Všichni dobře známe moment, kdy čekáme v zácpě a ptáme se sami sebe, proč v každém autě kolem sedí pouze jeden člověk. Wunder je pohodlný a úsporný způsob, jak se dostat z místa A do místa B, ať už máte auto nebo ne. Jeden den se necháte odvézt do práce a druhý den třeba nabídnete někomu volné místu ve vašem autě,“ dodává David Lexa, Market Manager pro ČR projektu Wunder.

Zjistěte více na http://cities.wunder.org/prague

- red -

wunder2