Ladislav Šulc: Florbal na školách možná vytlačí fotbal

Školní florbalovou ligu letos ovládlo družstvo Nosorožců ze 4. ZŠ. Za výhrou je dovedl trenér a učitel v jedné osobě Ladislav Šulc (na snimku s nadšeným florbalistou Václavem Šťastným).

Když se řekne Školní florbalová liga, co se vám vybaví?
Super organizace! Hraje se v úžasném prostředí se skvělým servisem. A v neposlední řadě nadšení dětí.

Celou sezonu ligy jste byli až na pár zaváhání suverénní. Který okamžik na cestě za celkovým vítězstvím byl v sezoně nejtěžší?
Zvládnout finálový turnaj (usmívá se). Překvapivě všechny týmy byly vyrovnané a kvalitní. Zápas o první místo rozhodoval náš gól v jeho závěru. I tak jsme se zbylé minuty báli, aby soupeř nevyrovnal.

Kdy na vaší škole začínáte trénovat na ligu?
Hned v září. Trénujeme dvakrát týdně na Montessori nebo u nás na škole. V každé z těchto škol se k tréninkům sejde dvacet až třicet dětí. Někdy se ani na hřiště nevejdeme (směje se).

Jako na mnoha jiných kladenských školách také u vás je tým namíchaný z rekreačních a registrovaných hráčů. Přistupují k sobě bez předsudků?
Respektují se. Pro neregistrované hráče je vždycky jednodušší hrát zápas a mít vedle sebe kamaráda, který hraje florbal závodně. Ti závodní hráči zase mají u nás trpělivost i pochopení pro každého, kdo se chce zlepšovat a makat za tým. Řada kluků z druhého stupně chodí pomáhat s tréninky. Na turnaj jsme zařadili žáky z druhé a třetí třídy, aby získali zkušenosti, protože jsou naše budoucnost ve školní lize.

Stane se ze základní školy v Norské ulici speciálka na florbal?
Zatím u nás převažuje nad ostatními sporty fotbal. I já jsem dlouholetý fotbalista. Ale když vidím, že kluby spojují své mládeže, aby vůbec sestavily družstva pro soutěže, tak je možné, že florbal na naší škole se možná stane sportem číslo jedna.

Jan Murárik 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí