Osudové okamžiky. Irenou Pokornou přetáhl volejbalový osud z Náchoda do Prahy

Patří k největším volejbalovým osobnostem nejen na Kladně. Na osudové okamžiky sportovní kariéry jsme se ptali bývalé extraligové hráčky a reprezentantky, v současnosti trenérky kladenských „Koček z Vavřince“ Ireny Pokorné.

Když se vás někdo zeptá na osudový okamžik vaší sportovní kariéry, na co si hned vzpomenete?
Vybaví se mi doba, kdy jsem z malého Náchoda přišla hrát velký volejbal do Prahy (usmívá se). Bylo mi osmnáct a končila jsem studium na gymnáziu.

Jak na vás svět velkého volejbalu v Náchodě přišel?
Od třetího ročníku jsem hrála za národní tým juniorek. Už na základní škole jsem dostala nabídku jít hrát do Brna, což mi maminka nepovolila.

Co pro vás volejbal v mládí znamenal?
Odmalička jsem ho milovala. V jakékoli volné chvíli jsem byla na hřišti a chtěla ho hrát.

Zvládla jste přechod do Prahy suverénně?
Byla jsem vyjukaná. Bez rodiny, bez kamarádů. Chvilku jsem váhala, ale maminka mé nejlepší kamarádky, hrála národní házenou, mi kladla na srdce, ať to v Praze zkusím, protože ona kdysi podobnou nabídku odmítla a dodnes ji to mrzí... Vrátit jsem se mohla kdykoli.

Stála jste v české metropoli na osudovém rozcestí?
Nikdy jsem se na něm neocitla. V silné konkurenci jsem se neztratila podle mého i proto, že jsem ve volejbale zvyklá všechno, včetně trénování, dělat minimálně na sto dvacet procent! Od prvních okamžiků jsem byla v Praze spokojená a bavilo mě to.

Rozhoda byste se ve své hráčské kariéře přeci jen v nějakém okamžiku jinak?
Jelikož jsem brzy poté potkala svého budoucího manžela a založili jsme rodinu, bylo mé rozhodování o to jednodušší i složitější (směje se). Zpětně vím, že bych nepřišla o mistrovství Evropy, kdybych se na určitý krátký čas rozhodla využít služeb chůvy. Holky tenkrát vybojovaly stříbrnou medaili...

Můžete jako trenérka v blízké době stát před osudovým rozhodnutím?
Můžu, ale netuším, co by to mohlo být. Momentálně jsem spokojená, že předávám zkušenosti dalším generacím hráček i trenérů.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí