Je herec, je kaskadér, umělec, ale také promotér boxu a jeho skvělý průvodce jak mezi šestnácti provazy, tak v televizním studiu. Zmínka je o Matouši Rajmontovi, který dnes večer provede fanoušky klasického boxu všemi zápasy nového galavečera v Kladenské sportovní hale.

Co se vám vybaví, když se řekne Kladno?
Poldovka, hokej, ale i bojové sporty, a to díky lidem, jako jsou Pavel Hakim Majer či Karel Hořejšek. Když se řekne Kladno, vybaví se mi drsnější část naší republiky (usmívá se).

Těšíte se dnes na nějaký konkrétní zápas více než na ostatní?
Na Kladně se objevil naprosto špičkový titulový desetikolový zápas mezi Anatoliem Hunanyanem a Lukášem Dekýšem. To je top zápas, absolutní špička. Kdybych já ho měl v Lucerně, tak jsem nadšený. Jsem velmi mile překvapený, že se podařil dostat do Kladna. Dekýš je neporažený a Tolja ten zápas chtěl. Pro něj to bude hrozně těžký zápas. Pro mě to je vrcholová úroveň v rámci českého boxu.

Jak je na tom současný český box?
Otázka se musí rozdělit na dvě části, na amatérský a na profesionální. Amatérský box je na tom u nás velmi dobře. Profesionální v Čechách trpí na tom, že se mnohdy dělají zápasy, které jsou předem jasné svým výsledkem. Vítězi vznikne zelené políčko, které mu potom umožní zápasit o větší peníze někde ve světě. To je problém českého boxu mýma očima. Takové zápasy se nedají promovat. Ve světě tohle nikdo neví, tam se vidí, že má například deset vítězství. Ano, tak to má například u nás Jaromír Soukup. Jestli se nepletu má dvacet devět výher a jednu prohru. Takovou bilanci snad nemá ani mistr světa Anthony Joshua. Teoreticky by tak měl Jaromír s Anthonym nastoupit v souboji o světový titul… Jaromír Soukup je zářný příklad českého profesionálního boxu.

Jan Murárik
Foto: archiv Matouše Rajmonta