Kladenská Elma doplavala na republice pro devatenáct medailí

Plavci kladenské Elmy ve složení Martin Zikmund, Ondřej Piskač, Matěj Pošmourný, Petr Balabán a Miroslav Jirát zazářili na Mezinárodním mistrovství ČR masters v Pardubicích. Z tamní padesátky vylovili celkem 19 medailí!

Masters je mistrovství republiky pro sportovce starší 25 let. Závodí se podle klasických pravidel plavání a pro jednotlivé kategorie jsou vedeny národní rekordy.
V Pradubicích získal nejvíce titulů Martin Zikmund. Ovládl padesátkové sprinty motýlkem, znakem i kraulem. Na padesát metrů prsa vybojoval stříbro, na dvojnásobné distanci obsadil třetí místo. Nejkratší prsařskou trať s přehledem opanoval Ondra Piskač. Ten přidal i nepopulární čtvrté místo na kraulařském sprintu.
Matěj Pošmourný se na stupně vítězů prosadil v motýlkářských závodech. Na nejvyšší stupínek vystoupil po stovce, na poloviční trati se musel sklonit pouze před jedním soupeřem. Nejvíce individuálních startů, šest, absolvoval Míra Jirát. Vytěžil z nich čtyři medaile. Tři z nich ve svém oblíbeném znaku, když zvítězil na padesátce a přidal stříbra na stovce a dvoustovce. Svoji všestrannost prokázal rovněž na prsové stovce, kde si vyplaval bronz.
Pět individuálních medailí, stejně jako Martin, si z Pardubic odvezl Petr Balabán, specialista na kraul a znak. Titul získal na 100 m znak, druhý skončil na 50 m znak a 100 a 200 m kraul, bronz urval na kraulové padesátce.
Vrcholem víkendu ovšem byly obě štafety, do kterých kladenští plavci nastoupili a v obou případech zvítězili! Navrch přidali velmi kvalitní výkony. V závodě na 4x50 metrů kraul vyplavalo zlato kvarteto Zikmund, Pošmourný, Balabán, Jirát. Povedený víkend celého oddílu pak vyšperkovala polohová štafeta ve složení Zikmund, Piskač, Pošmourný, Balabán. Časem 1:50,69 vteřiny překonali o téměř 1,5 vteřiny český rekord Masters z roku 1997 a stanovili tak nové národní maximum ve své věkové kategorii!
„Klukům patří velké díky, za to, jaké výkony tento víkend předvedli a národní rekord v polohové štafetě byl skvělou třešničkou na závěr,“ zhodnotil vystoupení kladenských plavců trenér Matěj Pošmourný.

-red-
Foto: archiv Elmy

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí