Kladenští volejbalisté vstupují do zatím nejdůležitější části sezony. Jako extraligový nováček mají totiž stále šanci proniknout do play off neboli bojů o titul. Před sobotním zápasem s Benátkami hráči tvrdě trénují.

Vaše Kladno se části jejich přípravy zúčastnilo. Přípravu trenér Milan Fortuník založil na posilovně a k tomu zpestřil běžný trénink s míčem. „Kluci například servírovali ze stolů nebo švédské bedny,“ informoval kladenský kouč.

Trénink v posilovně je založen obvykle na devíti stanovištích, která jsou koncipována na vytěžované partie u volejbalistů. V úvodní části se hráči soustředí na zahřátí, mobilizaci a protažení celého organismu. Poté jsou rozděleni po dvojicích na určená stanoviště, kde absolvují tři série po 10 až 12 opakováních s váhou, která se rovná jejich dosažené submaximální síle. To proto, aby všechny tři série absolvovali se stejným závažím.

V tréninku se objevuje předkopávání i zakopávání soustředěné na dolní končetiny, přítahy k hrudníku zaměřené na zádové svalstvo, bicepsové zdvihy s jednoručkami a tricepsové napínání s kladkou za hlavou, tlaky na rovné lavici zaměřené na svaly trupu a jako konečné stanoviště je posílení břišního svalstva.

„V sezoně volejbalisté absolvují v jednom týdnu tři posilovací jednotky, přičemž jedna jednotka je formou hypertrofického tréninku komplexně pro všechny svalové partie a zbylé dvě jsou zaměřeny na kompenzační cvičení přetěžovaných partií ve volejbale. Během vánoční přestávky jsme se věnovali síle explozivního charakteru společně s reakční a maximální rychlostí,“ říká Daniel Červenka, kondiční trenér a masér volejbalu Kladno.

Jan Murárik

 

 

treninikcull

Cull jistí Seiferta

treninikmrtvy

Mrtvý tah v podání Lence

treninkbouza

Bouza se vytáhne dvanáctkrát za sebou

treninkkrestanovy

Křesťanovy výpady

treninknesvaciluv

Nesvačilův stehenní sval

treninkservis

Servis ze stolu piloval i kapitán Fokt

treninksyruckovy

Syrůčkovy břišní svaly

treninktrojan

Trojan zvládá cviky na břicho s úsměvem

treninkzada

Záda cvičí van Haarlem