Ze strany Rytířů to možná měla být jasnější záležitost. Ale povinného vítězství nad Benátkami dosáhli, a to se počítá. Kladno – Benátky nad Jizerou 2:1 (0:0, 2:1, 0:0). Příjemnější je fakt, že Vítězslav Bílek dosáhl 38 branek, čímž vyrovnal rekord první ligy.

„Čelanský se chce na nás vytáhnout,“ smál se Lubomír „Čužák“ Rys po první třetině a dodal, že hosté dobře bruslí jen proto, že tam mají tolik extraligových hráčů. Ano, posily z Liberce, Sparty či Mladé Boleslavi byly na hře mužstva, které se tabulkou propadlo do suterénu, znát.

„Nějaké šance jsme si vypracovali, ale nemůžeme každý zápas chtít, aby Kladno hned v první třetině vedlo. Taky se stane, že nepadne žádný gól. Soupeř je slabý, takže se nebojím, že bychom si s ním neporadili,“ doplnil slavný kladenský trenér Zdeněk „Gerd“ Müller.

Ovšem fanoušek se po změně stran dočkal spíše vlažné hry než hbitého hokeje, který by mu zvedl ruce nad hlavu. Ty mohli zvednout příznivci Benátek, kdyby byli přítomní. Takhle jim aspoň na dálku udělal radost Pletka, který v přesilové hře otevřel skóre zápasu. A spustil tím gólové stavidlo na druhé straně. Bílek se trefil v plném počtu hráčů na ledě a na jediný gól se přiblížil rekordu první ligy v historii samostatného Česka. Rekord má číslo 38 (držitelé Fink s Roubíkem). A Bílek na něj po chvíli rovněž dosáhl. Hostům ujeli se Stachem, pro kterého nebyl problém žabičkou vyzvat parťáka na křídle k zakončení… Stachovi schází k překonání rekordu kanadského bodování za sezonu dvacet bodů (rekordman Prospal dosáhl 88 bodů).

„Začne teď hokej, nebo holomajzna?“ ptal se v zákulisí zápasu Jaroslav Zídek, sportovní agent, který kdysi zastupoval Jaromíra Jágra v jednání s ruským Omskem. „Myslím si, že je mnohem větší rozdíl mezi extraligou a první ligou, než mezi první ligou a druhou ligou,“ uvedl Zídek po dvou třetinách a dodal, že ho velmi zaujal Stach: „Ten je opravdu vynikající.“

Rytíři ani hosté v posledním dějství diváky ničím nenadchli a skóre nezměnili. Kladno zajíždí v sobotu na led Prostějova.

Branky a nahrávky: 35. Bílek (Kehar, Stach), 39. Bílek (Stach, Kindl) – 33. Pletka (Víšek, Říha)

Rytíři Kladno: Mensator (Cikánek) – Nash, Repe, Růžička, Gutwald, Ptáček, Zajíc, Kehar – Rudovský, Skuhravý (C), Machač – Bílek (A), Stach (A), Kindl – Dvořáček, Pitule, Redlich – Šilhavý, Miura, Strnad – Čurda

HC Benátky nad Jizerou: Novotný (Hosnedl) – Havlín, Říha, Pabiška (A), Kajínek, Ulrych, Kurka, Hubáček – Víšek (C), Pletka, Ďurač, Špaček, Volf, Dlouhý, Vlach, Černoch, Jonák, Ordoš, Hrníčko, Zachar.

Diváků: 1868

Nejlepší Rytíř podle VK: Stach

Jan Murárik

  

benatkyrudovskeho

Rudovského našli fanoušci pod košíkem

benatkyvaclav

Václav Pletka se do Kladna vrátil se střeleckou chutí