Působí chladně a spoluhráči i novináři z něho mají strach. Ruský obránce Arťom Těrnavskij (32) by však za Kladno dýchal. Po tréninku zůstává na ledě ještě dalších 30 minut a na otázku, zdali má chvilku na rozhovor v angličtině, říká jasně: „Ne“! Když však uslyší, že konverzaci povedeme v ruštině, omlouvá se a vrací se. Rusky už odpovídá pro Vaše Kladno ochotně na všechny otázky.

Jak se zatím cítíte v Kladně?
O historii města jsem už dříve slyšel. Kladnem mě provedl spoluhráč František Ptáček, a protože pocházím z průmyslového města Magnitogorsk, máte tu podobné klima a cítím tu stejný vzduch, jsem tu jako doma (směje se).

Měl jste údajně problém s vaší výstrojí. S jakou tedy hrajete?
Výstroj jsem si s sebou nebral a mám vše zapůjčené od klubu, vyhovuje mi to. Nemám ani svoje hokejky, protože jsem nepočítal s tím, že tady na zkoušce obstojím.

Vyhovuje vám místní úzké kluziště?
Už jsem na něm hrál v minulosti ve Vladivostoku a mám ho raději. Vyhovuje mi více, protože se na něm hraje rychlejší a taktičtější hokej.

Hrajete v obraně s Davidem Růžičkou. Funguje vám spolupráce s ním?
Měli jsme zatím málo času si na sebe zvyknout, přesto s ním ve hře žádný problém nemám. Vzájemně si radíme a pomáháme si, umíme se dobře zastoupit. V komunikaci se také dorozumíme, protože David umí trochu rusky, ale spíš mluvíme anglicky.

A umí někdo ze spoluhráčů rusky?
Ano, ale jen František Ptáček mluví dobře. Jsem za to rád, protože určitě každý z nás raději mluví ve svém rodném jazyce. Sice mluvím anglicky, ale po tréninku nebo zápase jsem unavený a tak se mi do toho moc nechce.

Jaké jsou vaše plány u Rytířů do budoucna?
Momentálně jsem rád, že mám možnost za Kladno hrát. Nejdůležitější je teď postup do extraligy a já tomu chci napomoci. Další plány budou jasnější až po sezoně.

Romana a Lukáš Jůdlovi