Před týdnem v Moskvě hokejoví veteráni prohráli s Rusy ve finále prvního ročníku světové ligy legend a domů přivezli stříbrné medaile. Jedna z nich visela na krku také legendě z největších Milanu Novému. V Rusku byl v roli vedoucího výpravy i asistenta trenéra.

Byl to skutečně tak ohromující turnaj, jak se o něm v mnoha jazycích píše?
Byl. Rusové vzali turnaj legend nad pětačtyřicet let vážně a připravili ho bezvadně. A vzali ho i velmi vážně. Vždyť v jejich týmu hráli například takové hvězdy jako Bure či Kamenskij.;

V reprezentačním výběru se z bývalých kladenských hráčů na ledě ukázali jen Marcel Kučera a Pavel Patera. Proč jich nebylo víc?
A v zákulisí jsme měli ještě kustoda Jiřího Stejskala, ředitele sportovního gymnázia (usmívá se). Více jich nejelo, protože ty největší hvězdy jsou buď ještě o rok dva mladší než je spodní limit pro účast na turnaji, anebo neměly čas. Například Milan Hnilička je zaneprázdněn na hokejovém svazu, na druhou stranu Martin Procházka na naši nabídku nereagoval. A do mladších ročníků ještě spadají Libor Procházka nebo František Kaberle. Ale takový Jan Neliba by se svojí současnou výkonností mohl klidně hrát, jen se nevešel do konečné sestavy. O rok mladší, než je limit, je třeba i Jaromír Jágr…

S jakými ambicemi jste do Moskvy letěli?
Skromní jsme rozhodně nebyli (směje se). Bramborovou medaili jsme dopředu zavrhli. Švédy v semifinále jsme porazili a tím náš cíl i splnili. Rusové ve finále už byli nad naše síly. To přiznávám sportovně. Stříbrná medaile je skvělý úspěch.

Nyní sjednáváte zápas veteránské reprezentace v Izraeli. Kdy se uskuteční?
Zatím to je skutečně jen ve fázi jednání. Ale na dobré cestě. Izrael má několik mužstev, dva zimní stadiony a chtějí stavět další. Zápas sehrajeme proti jejich reprezentaci.

Létáte do Izraele poměrně často. Cítíte se tam bezpečně?
Cítím se tam bezpečně asi jako v Kladně, kde, když nedám pozor, mě může na přechodu přejet auto. Chodil jsem tam po městech v noci, dokonce jsem zabloudil, a nikdy jsem se necítil v nebezpečí.

Pohybujete se pravidelně i kolem kladenského hokeje, komentujete pro web Vaše Kladno domácí zápasy Rytířů. Těm končí základní část první ligy. Podle vás, v jakém jsou herním rozpoložení?
Potvrzují pravidlo, že v takhle dlouhé soutěži nemůžete hrát skvěle každý zápas. Teď je při střelách na branku opustilo štěstí. Tohle mužstvo je každopádně lepší než to loňské! Lidický s Čermákem je vedou mnohem líp než Čelanský. Do baráže se dostaneme. Ale oni raději ať přemýšlejí krok po kroku. Někdo říká, že na extraligu v baráži nemají, jenomže to je pouze otázka názoru! Zápas začíná za stavu nula nula.

Jan Murárik

hoktiskovka

Tisková konference před turnajem. Druhý zprava Milan Nový. Foto: archiv Milana Nového

hokjiristejska

Kustod Jiří Stejskal. Foto: Český hokejový svaz

hokmilannovy

Na turnaji působil Milan Nový jako asistent trenéra i vedoucí výpravy

hoknaturnaji

Na turnaji si zachytal také kladenský Marcel Kučera. Foto: Český hokejový svaz

hokpavelpatera

Na ledě bojoval Pavel Patera. Foto: Český hokejový svaz