Pátou sezonu se stará o fyzičku hokejových Rytířů. Za tu dobu mu před očima prošlo pět kompletních mužstev. Jaké bude to další a jak se změnila za tu dobu příprava, o tom jsme si povídali s kondičním trenérem Radimem Jebavým (43).

Je současná kondiční příprava odlišná od té před pěti roky?
Vycházím ze zkušeností, které jsem za tu dobu nasbíral, a příprava se podle nich vyvíjí. Je o mílové kroky dál, než byla. Největší rozdíl je v délce tréninkových jednotek. Tehdy bylo běžné, že jsme trénovali dvě a půl hodiny, dnes je trénink o hodinu kratší, o to výživnější.

Jak je možné, že najednou stačí krátký trénink?
Není to jen můj názor, nebo styl trénování, ale shodli se na tom i někteří další kondiční trenéři. Vychází se také z vědeckých poznatků. Delší trénink už je utahaný a není v něm tolik energie. Nesplňuje žádoucí efekt.

Kdy tenhle trend začal?
To nejde říct jednoznačně. Na kratší tréninky se přešlo průběžně. Před lety jsem to zkusil s klukama z NHL a jejich zpětná vazba byla pozitivní.

V NHL je taková příprava už běžná?
To je individuální klub od klubu. Někde vyznávají kratší trénink, jinde jedou dlouhý.

Nekopíruje se v Česku současný hokejový Liberec, o kterém se v souvislosti s krátkými intenzivními tréninky hodně psalo a mluvilo?
Já jedu podle sebe. Jak se připravují v Liberci, o tom nic konkrétního nevím. Nechci nikoho na dálku kopírovat, protože to jsou jen zprostředkované zprávy. Jdu svojí cestou, kterou si získanými poznatky vylepšuji.

Zavedl byste plošně individuální letní přípravu, nebo jste zastáncem kolektivní dřiny?
Jednoznačně jsem pro zavedení individuální přípravy všech hráčů. 

Často se hovoří také o prospěšnosti odpočinku. Je skutečně doba strávená relaxací tolik důležitá?
Odpočinek je ohromně důležitý. Tělo si samo říká, že má dost a podívejte se na hráče, jak se po pěti dnech tvrdých tréninků těší na volný víkend. Nemá smysl trénovat denně. 

Každý rok touto dobou dostáváte v Kladně z velké části nový „materiál“. Co je v současném kádru jiné, než v těch předešlých?
Necítím v kabině takový ten napnelismus. Teď je v ní opravdu pohodová atmosféra. V takové míře, jako je to nyní, jsem to v Kladně dosud nepoznal. S příchodem nových trenérů nastala v týmu harmonie. Doufám, že vydrží co nejdéle.

Jan Murárik

kondiceradim

Radim přešel na krátké tréninky

kondicesdavidem

S Davidem Růžičkou se v kladenské kabině potkávají nejdéle ze všech