Marné dobývání branky z pohledu domácích, výborný výkon hostujícího brankáře a proměňování minima šancí v maximum. To byly dva finálové zápasy na ploše kladenského zimáku mezi Alpiqem a Autosklem. V tom druhém Kladno s Pardubicemi prohrálo v prodloužení 2:3 (0:2, 2:0, 0:0 – 0:1) a pohár pro mistra převzali hosté.

Kladno muselo vyhrát, aby finále protáhlo až do rozhodujícího posledního možného zápasu, který by se odehrál ve středu v městě perníku. Třetí zápas, první před domácím publikem, prohrál Alpiq jen kvůli sterilní střelbě. V prodloužení ho Pardubičtí dorazili. „Velká hrací plocha nám vadila jen částečně, rychle jsme si na ni zvykli. Je pro obě strany stejná, takže se na ni vymlouvat nemůžeme,“ zaznělo z tábora hostí. „Jsme na tom fyzicky velmi dobře, takže velká plocha nám vyhovuje a měla by být naší výhodou,“ poznamenal kladenský Martin Špaček.

Fyzicky Kladenští opět hosty převyšovali. Pardubické málokdy pustili před Jirotku do nebezpečné situace, ovšem ti se dokázali trefit i z těžkých pozic. Díky tomu odcházeli do kabiny po první třetině s náskokem dvou branek. 

Naději na zvrat ve vývoji skóre vykřesal Kudela střelou od modré. Kladenští ještě zvýšili tlak na branku hostí, kteří jejich důraz odráželi většinou jen zápasnicko-boxerským stylem. Ten domácí hráči podruhé paralyzovali další přesnou střelou od modré. Tentokrát se trefil Pliml. Před koncem druhé třetiny mělo Kladno převahu také ve střelbě na branku v dosavadním poměru 19:8 (9:2 ve druhé třetině). „Musíme dál chodit do kasy, hodně napadat, přestat hořet v koncovce,“ uvedl Pliml o druhé přestávce.

V posledním dějství hosté pokračovali v potyčkách, Kladenští v marné kanonádě. Jirotka se míčku dotknul sporadicky. Přesto Pardubice po prodloužení odvezli pohár mistra k sobě domů…

„Nedokázali jsme skórovat v situacích, kdy míčky byly už na brankové lajně,“ konstatoval v televizním přenosu brankář Jan Jirotka. 

Branky a nahrávky: 8. Kudela (Pospíšil, Potěchin), 26. Pliml (Příhoda) - 6. Urbanec (Urban), 12. Krejčí (Mašík), 46.03 Bílý v prodloužení

HBC ALPIQ Kladno: Jirotka (Hájek) – Kudela, Pospíšil, Příhoda, Pliml, Dědič, Soukup, Hnízdil, Potekhin, Špaček, Ogurčák, Šrámek, Pražák, Kohout, Šícha, Štěpaník, Schnaubelt, Nosek, Vondrák, Haisman, Šťastný, Kejmar.

HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice: Stárek (Smekal) – Mašík, Jiřík, Filip, Krejčí, Pecina, Mokříž, Kosina, Kamaryt, Urbanec, Bílý, Gabriel, Březina, Kubeš, Česák, Kasal, Urban, Vlasák, Merta, Skřivánek, Kunc.

Jan Murárik

Foto: Benyhogalerie