S Kladnem získal tituly jako hráč a posléze dostal na vrchol i kladenskou hokejovou mládež jako trenér. Ve stejné roli působil u mládežnické reprezentace a před pěti roky pomáhal zachránit áčko v extralize. Nyní je u prvního týmu Rytířů jako asistent. Jiří Kopecký se pro Vaše Kladno ohlíží za polovinou přípravy týmu na novou sezonu.

Přípravu Rytířů ukončilo vybíhání schodů na čas. Bývalo i za vás měření podobných výkonů důležitou částí hodnot vaší kondice?
Samozřejmě (usmívá se). Asistenta trenéra tehdy, v druhé polovině sedmdesátých let, dělal Václav Slánský, kluk z fakulty, který měl přípravu podobně propracovanou jako třeba nyní náš kondiční trenér Radim Jebavý. Ovšem na rozdíl od současnosti, kdy si náplň testů kondice jednotlivých hráčů děláme sami, byly tehdy testy určené hokejovým svazem pro kluby jednotné. Stanovil se oficiální termín a ze svazu na kontrolu dorazil hokejový rozhodčí. 

Co všechno test obnášel?
Opičí dráhu, člunkový běh, běh na šestkrát deset metrů, skok z místa, běh na čtyři sta metrů, benč, shyby a běh na patnáct set metrů. 

Byl za nesplnění limitů nějaký postih, či za nejlepší výsledky odměna?
Trest žádný nebyl, ale odměna ano. První tři třeba dostali od klubu teplákovou soupravu od Adidasu. Nikdo se na to nechtěl vykašlat. Dlouhé schody, jako běhali naši kluci teď, jsem zažil jen na vojně v Trenčíně, kde se vybíhali k hradu. Když jsem končil kariéru, z testů vypadly shyby, místo čtyřstovky se běhaly tři dvoustovky s půlminutovým odpočinkem, místo patnáctistovky jsme běželi tři kilometry a zrušila se opičí dráha. Jiné jsme měli i tréninky. Byly dvoufázové a delší. Ten ranní byl minimálně dvouhodinový a na odpolední jsme se netěšili, jak jsme byli utahaní. Čekalo nás totiž třeba deset čtyřstovek v lese… Mívali jsme to psychicky náročné. Teď jsou tréninky většinu přípravy jednofázové a kratší. Kluci se na ně očividně těší a makají mnohem víc, než kdyby museli dřít delší dobu. 

Překvapil vás ze současných hráčů někdo svou kondicí?
Překvapil mě Tůma, který má neskutečnou zásobárnu energie. Vidím, že ty góly, co střílel ve velkém za Ústí, nebyly náhodné, že to v něm prostě je. Ale i ostatní vypadají velmi dobře, o nikom nemůžeme říct, že by něco úmyslně šidil, že by nebyl na led připravený. 

Podle čeho na ledě, na který vyjedete poprvé za necelé tři týdny, poznáte, jestli se jim o dovolené připravenost nezhoršila?
Chci věřit tomu, že se nevykašlou na individuální přípravu, protože by to, co jsme dělali doteď, bylo k ničemu. Nepoznáme to první den. Poznáme to posléze podle intenzity tréninku. Jestli se budou ploužit a dělat ksichty, tak je něco špatně (směje se). 

Jan Murárik