Má za sebou premiérovou suchou přípravu u prvního mužstva v roli asistenta trenéra. František Kaberle ji pro Vaše Kladno zhodnotil a také zavzpomínal, jakou přípravu míval, když sám hrál.

Z posledních deseti sezon letních příprav jste jich nejvíc dělal před sezonami v NHL. Jak se lišila od té, co jste nyní zažil s Rytíři?
Největší rozdíl je v tom, že jsem měl individuální přípravu, tedy ne úplně sólo, ale v úzkém okruhu dalších hráčů, hlavně jsem makal se svým bráchou. V kolektivu se víc vyhecujete a tihle kluci si přitom ještě upevnili partu, která se teď s novými hráči zase tvoří. Ale že by se příprava Rytířů nějak zvlášť lišila od té, co jsme měli my, to bych neřekl. My jsme rovněž makali v kratším časovém režimu.

Jak jste se hecovali, když jste trénovali v úzké kladenské partě?
Závodili jsme na kole, nebo jsme hráli tenisové zápasy. Na kole nám všem většinou ujížděl Petr Ton a v tenise jsme zase neměli moc soupeřů my s bráchou. 

Věnujete se tenisu i nyní?
Já v poslední době už moc nehraju. Respektive tak dvakrát za rok, a to ještě nemůžu servírovat, protože mám problémy s ramenem. Štve mě to, ale zatím se s tím nedá nic dělat.

Co je podle vás pro hokejistu v letní přípravě nejdůležitější?
Je to kombinace kvalitního tréninku s dostatečným odpočinkem. Nemůžete po suché přípravě přijít na led a zjistit, že jste suchou přípravu přehnali a na ledě vám to kvůli tomu nejde, jak by mělo. V NHL jsem zažil okamžiky, kdy trenéři některým hráčům na začátku přípravy na ledě doporučili, aby ji začali velmi zvolna. Při rozboru krevního obrazu se totiž ukázalo, že přišli unavení.

Od kterých hráčů čekáte na ledě, že tomu dají víc, než v suché přípravě?
Od těch, co nemohli absolvovat celou suchou přípravu kvůli zranění. Ti dostali upravený individuální plán přípravy v těchto volných týdnech před nástupem na led. Budou muset o dovolené na sobě víc makat.

Jak vypadala kladenská příprava, když jste přišel poprvé do áčka?
To bylo za trenéra Nováka a ten dbal hodně na posilovnu a tenis. V úterý a ve čtvrtek jsme jezdili na kolech. Mám pocit, že se jeho tréninky od těch současných moc nelišily. 

Jak se těšíte na brusle?
V zimě jsme s kamarády chodili dvakrát týdně si zahrát do Letňan, a to skončilo v únoru. Těším se, že se díky bruslím budu víc hýbat a shodím nějaké to kilo, co mi přibylo navíc (směje se). 

Jan Murárik