Je ikonou kladenského i českého hokeje. Jestliže se volá po tom, aby Rytíře trénoval kladenský kouč, pak výstižnější jméno, než je Pavel Patera, k mání není. Populární „Patýs“ v roli hlavního trenéra v minulých dnech uzavřel suchou přípravu svého týmu.

Kdo strávil nějakou chvíli s týmem Rytířů při suché přípravě, nemohl si nevšimnout velmi pozitivní atmosféry mezi hráči včetně jejich enormního nasazení při zdolávání tréninkových met. Jste spokojený, nebo vám k tomu pocitu ještě něco málo schází?
Jsem maximálně spokojený. Všichni kluci makali, což je velmi důležité, stejně jako výborná atmosféra v týmu, která v něm panuje.

Jak se vám povedlo sestavit tenhle pozitivně naladěný mančaft?
Jestli se mi to povedlo, nebo nepovedlo, to se ukáže až na ledě (usmívá se). Pravdou je, že než jsem dal mužstvo dohromady, každého jednotlivce jsem si prověřil z mnoha stran. Mám dost známých na to, abych se o každém hráči dozvěděl, co potřebuji. Neberu v potaz jen hokejové umění, ale pro nás je možná důležitější charakter člověka. 

S kolika hráči už můžete napevno počítat?
Máme takřka složené mužstvo. Podle mého názoru tak, jak se rýsuje, je dostatečně silné. Jsou v něm i mladí, kteří musí zabojovat o místo v kádru. Věřím, že to zvládnou. Chci dát mladým klukům šanci. 

Kdo je ve vašem měřítku mladý kluk?
Jsou to všichni, co po sezoně skončili v juniorce a trénují s námi. 

Traduje se, že nejtěžší je sehnat kvalitního beka. Jak jste na tom v zadních řadách?
Se složením našich zadních řad jsem spokojený. Nevylučuji, že ještě někdo nepřijde, ale spíše si myslím, že s tím, co v současnosti máme, tak s tím také začneme hrát. A doufám, že s tím také soutěž skončíme (směje se). Ovšem když se objeví nějaký zajímavý obránce, o kterém budeme přesvědčeni, že nám v určitých fázích soutěže pomůže, tak se nebudeme bránit ho vzít.

Může takovým být Tomáš Kaberle?
Nebudu spekulovat.

Jak jsou na tom útočné řady, kde potřebují doplnit?
To je ten samý případ jako s obránci. Kádr máme postavený. Samozřejmě k doplnění či změnám dojít může.

Bývá zvykem, že na led přijde ještě několik uchazečů o smlouvu. Bude tomu tak i letos, přestože máte kádr už pohromadě?
Na led s námi přijdou se o smlouvu ucházet Zbyněk Hrdel a Milan Hluchý. Děláme ještě jedno jméno, u kterého se uvidí, jak to dopadne. 

Uplynulá suchá příprava byla vaše první v roli hlavního trenéra áčka. Měl jste před ní z něčeho obavy?
Obavy jsem žádné neměl. Tuhle část přípravy jsme plně svěřili do kompetence kondičního trenéra Radima Jebavého. Je to vynikající odborník, znám ho dobře a naprosto mu důvěřuji. Také jsem s jeho vedením tréninků byl maximálně spokojený. Byly v jeho režii skvěle zvládnuté. Na závěrečných testech mužstva se to jen potvrdilo.

Těšíte se osobně za tři týdny na led?
Těším se. Snad se těší i kluci. Pozitivní atmosféru se vynasnažíme udržet po celou sezonu. Věřím, že máme dobrou partu, která potáhne za jeden provaz.

Jan Murárik