MEVZA je anglická zkratka volejbalové asociace střední Evropy – Middle European Volleyball Zonal Association, nicméně ve volejbalové veřejnosti se o turnaji MEVZA nemluví jinak než o Mistrovství střední Evropy. Letos poprvé se konaly zároveň juniorské i seniorské turnaje ve stejném termínu, a to v Praze na kurtech Beachclubu Strahov a Prague Beach Teamu ve Střešovicích. 

Letos šlo o největší akci beachvolejbalu v Česku a zejména pro domácí hráče o skvělou příležitost poměřit síly s nejlepšími týmy zemí střední Evropy.

K naší radosti jsme měli v juniorské kategorii hned dvoje zastoupení – do 18 let Lucku Pokornou a Terku Balákovou a do 20 let Kubu Gálu a Honzu Velicha. Oba týmy díky suverénním výkonům postoupily do semifinálových bojů. Lucka s Terkou však duel prohrály a nakonec skončily na nepopulárním, ale přesto krásném čtvrtém místě.

Kluci se o titul utkali s Rakušany, kteří obhajovali prvenství. První set byl velmi vyrovnaný, ale po technickém time-outu rakouská dvojice využila chyb českého páru a udělala si náskok, který naši kluci nedokázali smazat. Druhý set se rozhodoval až v těsném závěru, ale štěstí přálo soupeřům, takže první porážka v turnaji odsunula Kubu s Honzou na celkové druhé místo. Hořkost z prohry brzy vystřídala radost ze druhého místa na velmi kvalitně obsazeném turnaji a také radost z úspěchů všech českých týmů. 

Celková bilance v juniorské kategorii je pro Českou republiku vynikající – dvě první místa v kategorii U18 (dívky i chlapci), jedno první místo v kategorii U20 (dívky) a dvě druhá místa v kategorii U20 (dívky i chlapci). 

Jakub Gála si po titulu z MEVZA 2014 a třetím místě na MEVZA 2015 stříbrnou příčkou zkompletoval všechna medailová umístění. Klukům i děvčatům moc gratulujeme a přejeme další úspěchy v naplno rozjeté „beachové“ sezoně.

Pavla Gálová