Byl posledním fotbalovým talentem, který se z kladenského SK prosadil v zahraničí. Pavel Drsek své zkušenosti nyní předává mládeži v Jablonci nad Nisou a přes mistrovství Evropy je uplatňoval také v naší tipérské soutěži, v níž obsadil druhé místo.

Zamlouvalo se vám vystoupení českého týmu ve Francii?
To, že jsme se dostali na mistrovství Evropy, je pro nás úspěch a myslím si, že se jen tak na nějaké mistrovství nedostaneme, pokud v Čechách nezačneme dávat v klubech možnost hrát mladším hráčům, aby se vyhráli. Způsob, jakým jsme hráli ve Francii, se mi nelíbil.

Viděl jste na Euru více fotbalové kvality než fotbalového průměru?
Kvalita na Euru byla taková, jaký byl celý klíč turnaje. Musí se změnit způsob odměňování za výhru a za remízu. Víc bych finančně zatraktivnil výhru, aby se změnil způsob hry na Euru.

Utkvěl vám nějaký zápas v paměti?
Líbila se mi Belgie v osmifinále, nelíbil se mi finálový zápas.

V jeden okamžik jste naší tipovací soutěž na výsledky zápasů vedl. Nakonec jste skončil druhý za Lubomírem „Čužákem“ Rysem. Litujete nějakého zaváhání při tipování?
Myslím si, že jsem trefil víc zápasů, než jsem sám čekal. Čužáček vyhrál zaslouženě a tímto mu chci pogratulovat. 

V Jablonci nad Nisou trénujete mládež. Jaká byla uplynulá sezona na severu Čech z vašeho pohledu?
S juniory jsem byl maximálně spokojený. Měli jsme charakterově výborně poskládané mužstvo. Kluci makali, a i když mnozí čekali, že se budeme tabulkou propadat, stoupali jsme vzhůru až na páté místo. Práce s nimi byla zajímavá a hlavně mne naplňovala. Poslední týdny sezony jsem byl u dorostu, a to za příjemné období už označit nemohu. Tým ani charakter hráčů nebyl na takové úrovni jako u juniorky. I to mělo za následek, že jablonecký dorost sestoupil. 

Z jablonecké juniorky přišel do Kladna Aleš Nesládek. Byl jste s ním spokojený?
Aleše jsem měl v Kladně v šestnáctce a do Jablonce jsem ho doporučil. Patří mezi útočníky, kteří hrají dobře zády k bráně, umí podržet balon, víc jsem od něj čekal v zakončení. Ale omlouvá ho, že měl smůlu na zranění. Charakterově to je výborný kluk, výborný do party. Až získá nějaké zkušenosti mezi staršími spoluhráči, bude týmu velmi platný. Doufám, že pro Kladno bude posilou, zvláště v této době, kdy SK hledá útočníky. Musí však zapracovat na kondici. Nyní by to v Kladně ještě s Kroutilem vpředu mohlo být zajímavé. 

Jak je v Jablonci postaráno o hráče juniorky?
Mají smlouvy podle výkonnosti, a když jsou na bytě, tak dostávají více peněz, než když jsou v internátu. 

Měly by podle vás kluby v amatérských soutěžích hráčům shánět práci?
Bylo by to dobré. Příkladem je divizní Hostouň, kde mají hráči možnost vedle fotbalu pracovat ve firmě předsedy klubu pana Hondla. V takovém případě hráče fotbal víc baví. Myslím, že takový trend ve fotbale nastane.

Když jsme spolu na podobné téma hovořili před rokem, vyjádřil jste touhu jednou trénovat v Německu. Stále je to váš sen?
Je to stále můj sen. Ale v nejbližší době se zřejmě nenaplní. Dělám si trenérskou profilicenci a mám před sebou diplomovou práci. Do té doby to určitě nebudu mít jednoduché (usmívá se).

Jan Murárik