Sledoval výhru Rytířů nad Prostějovem a spokojeně se usmíval. Ovšem ne vše v dosavadním herním projevu kladenských hráčů chválí. Hokejová legenda Milan Nový (65) poskytl Vašemu Kladnu exkluzivní rozhovor.

Viděl jste většinu z dosavadních domácích zápasů Rytířů. Usmíváte se, takže se vám jejich herní líbí?
Proti začátku sezony jsme hodně zlepšili obranu, dostáváme málo gólů. Proto jsme na prvním místě. Jestli teď nevybojujeme baráž, pak kdy? Vidím i dobrou šanci na postup. V první lize by nás mohly vystřídat Karlovy Vary. 

První místo je práce všech v týmu. Přesto, koho z Rytířů byste nyní vyzdvihl?
Líbí se mi mladíci. Machač, Strnad i Kubík hrajou parádně. Líbí se mi i snaha Matuly hrát co nejlíp. Vedle Ptáčka z něj může vyrůst hodně kvalitní obránce. V Hanuljakovi máme i lepšího gólmana než byl Mensator. Jsem spokojený s našimi mládežnickými družstvy. Z juniorky může mladým v prvním mužstvu vyrůst konkurence. Musím ale trošku zkritizovat první útok Rytířů, ve kterém jsou nejzkušenější hráči. Očekávám, že se už začnou prosazovat ve sbírání kanadských bodů. V tomto směru to zatím není ono. 

U starších hokejistů je běžné, že se rozehrávají o něco déle, než zbytek mužstva. Pak často rozhodují ty nejdůležitější zápasy…
Já chci jejich formu v bodování vidět dřív. Jsem asi moc netrpělivý. A když to stále nepůjde, osobně bych je rozhodil mezi mladé. 

Pojďme zpět k hernímu projevu Rytířů jako celku. Například v oslabení jsou v lize nejlepší… 
V oslabení hrajou výborně, na jedničku, tohle je bez výhrad. Škoda, že jim stejně tak nejdou přesilovky. V nich jsme až dvanáctí. Na tom je třeba rychle zapracovat. Úspěšné přesilovky rozhodují zápasy.

Sledujete také, jak jde práce nováčkům na trenérských postech Pavlu Paterovi a Františku Kaberlemu? 
Jde jim dobře. Je znát, že mužstvu předávají svoje velmi bohaté zkušenosti. Na novou cestu vykročili správnou nohou a Jirka Kopecký je ideálně doplňuje. Je jen škoda, že jsme ty dva kluky nemohli mít u áčka dřív…

Jan Murárik