Z první útočné lajny jej trenéři minulý týden přesunuli do třetí. V současném kádru Rytířů to ale není ústup z jakýchsi elitních pozic. Petr Ton má pomáhat mladíkům a získat impulz pro návrat přesné mušky. Vede sice kanadské bodování Kladna, ale jeho dva přesné zásahy v patnácti duelech jsou přeci jen na jeho jméno málo.   

Druhý gól jste vsítil z trestného střílení proti Havířovu, přitom centr Kubík vám v útočném pásmu připravil několik slibných šancí, které gólem neskončily…
Bohužel (usmívá se). V prodloužení jsem po jeho přesně načasované přihrávce na tom rozbořeném ledu trefil boční síť. Předtím vystřelil sám krásně mezi beky, ale gólman mu to jen tak tak vyrazil. Adam je mimořádný talent. Už loni jsem od trenéra Libora Procházky na něj slyšel jen samou chválu. Ten kluk se hokejem baví a má správný přístup k tréninkům. Je pokorný až tak, že jsem měl obavy, když jsme vedle sebe poprvé nastoupili v Benátkách, aby ze mě nebyl nervózní. Jestli byl, tak to z něj rychle spadlo, protože poznal, že nejsem impulzivní a nevyčítám někomu každý zkažený puk. Snažím se mu poradit jak na buly, co dělat při přesilovkách a vím, že to vnímá dobře.

Proč podle vás došlo ke změně první lajny?
Protože jsme nedávali góly při hře pět na pět. Tuhle změnu nepotřeboval tým jako takový, ale naše lajna. 

Slabým místem týmu jsou přesilovky. Proti Havířovu jste jich hráli dost, ale produktivita je mizerná…
V týmu máme hráče, kteří se ve své kariéře k přesilovkám moc nedostávali, nemají je zažité. Až bude víc zápasů, ve kterých ve druhé třetině povedeme třeba o tři branky, tak přesilovky taky budou asi vypadat líp. Že na ně u nás chodí hodně hráčů je dobře, trenér je potřebuje vidět a vyhodnotit si, kdo je v jakých situacích nejvíc užitečný. Například Zikmund důvěru trenéra už odměnil rozhodujícím gólem. Tihle mladíci se hokejově stále vyvíjí. Zikmundovi je jednadvacet, Kubíkovi sedmnáct. 

Těšíte se přesto na návrat ke své generaci do prvního útoku?
Pravděpodobnost, že zase s nimi budu hrát, je velká, ale uvidíme, jak to bude. Nemyslím na to. Ve hře je podle mne i varianta, že bych mohl hrát křídlo Přikrylovi. Má vytříbenou techniku, výborné rozdělování puků. Jeho styl by mě mohl jako střelci vyhovovat. 

V sobotu jste proměnil trestné střílení svým typickým bekhendem. Bylo na vás vidět už při rozjetí se, že to bude tutově gól. Věřil jste si?
Brankář vyjel, takže jsem se za jízdy rozhodl pro bekhend, kdyby zajel, dostal by puk do víka (směje se). 

V základní hrací době máte šňůru bez výhry. Přijde ve středu v Litoměřicích?
Samozřejmě tomu musím věřit. Jen si říkám, že by nám pomohl zápas, ve kterém dáme pět a více gólů. Možné je všechno. Proč by to právě u nich nemělo vyjít? 

Bude pro Rytíře velká tragédie, když chvilku WSM ligu nepovedete?
Tragédie to stoprocentně nebude. Tragédie je, že za poslední zápasy máme jen tři body… Musíme přenést uvolněný výkon z tréninku do zápasů. Ta uvolněnost nám ve hře chybí.

Jan Murárik