V minulé sezoně si ho trenér kladenských volejbalistů vybral do týmu jako nadějného hráče. V téhle sezoně už nastupuje v základu extraligové sestavy. V minulém kole Štěpán Trojan (22) přispěl k senzačnímu vítězství Kladna nad favoritem soutěže z Českých Budějovic. Dnes večer (18.00 h.) může se svými spoluhráči přidat další senzační vítězství, tentokrát nad obhájcem titulu Libercem.

V minulé sezoně jste většinou jen střídal. Nyní nastupujete po boku hvězd týmu. Svazuje vás to?
Už v té minulé jsem se vyrovnával s přítomností velkých jmen, ale pořád se snažím na sobě nedat najevo jistou nervozitu. Snažím se nějak trémy zbavit a mít vůči nim jen přirozený respekt. 

Jsou hvězdy vstřícné?
Jsou to výborní kluci a třeba Maty Hietanen se mně na hřišti dost věnuje. Je to pro mě opora, o kterou se můžu opřít. Vyhovuje mi jeho severská nátura. Moc toho neřekne, ale když už se k něčemu vyjádří, tak to stoprocentně sedí, dokáže hru uklidnit. Dodává mi klid při hře. 

Co vám konkrétně říká?
Například teď naposledy, co mám čekat třeba od servisu soupeře, když na něj jde ten a ten. 

Neznám nikoho, kdo by čekal výhru Kladna, navíc tak jasnou, nad Českými Budějovicemi, aspirantem na titul. Kde jste vy z pozice hráče viděl hlavní důvod, proč k téhle senzaci došlo?
Důležitou zásluhu na tom má náš druhý trenér Petr Klár. Před zápasem dokázal na videu i v dalších poznámkách Budějovice rozebrat do posledního nejmenšího detailu. Ta porada byla dlouhá, až jsem si říkal, že možná zbytečně moc dlouhá. Teď vím proč. Petr odvedl vynikající práci a my splnili všechno, co po nás s trenérem Fortuníkem chtěli. Poznali jsme, že se v extralize nemusíme nikoho bát. 

V extralize novodobé Kladno porazilo každého až na Liberec, vašeho dnešního soupeře…
Tak ho porazíme poprvé právě dneska (směje se). Opět jsme výborně připravení, a když nebudeme příliš chybovat, klidně se může stát senzace číslo dvě. Liberec mohl v minulém kole prohrát na ČZU, kde jsme my jasně vyhráli. Zřejmě nejsou všichni v optimální formě, tak toho využijme.

Jan Murárik

trojanasyr

Trojan a Syrůček nad oslavným nápisem po vítězství nad Budějovicemi