Na závěr fotbalového podzimu čtvrté třídy A skupiny hostil v onu památnou neděli 13. listopadu Sokol Lodenice tým SK Družec, se kterým v prvním kole uhrál senzační remízu a padl až v penaltovém rozstřelu.

Jelikož domácí cítili šanci na zisk nějakého dalšího bodíku, tak se sešli v dostatečném fotbalovém počtu, a to i s opravdovým živým gólmanem Svéchotou. Určitou roli v dobré účasti sehrála zřejmě i následná rozlučka s jídlem zdarma, která přilákala hlavně hráče ze sociálně slabších rodin, kteří se momentálně nacházejí v tíživých životních situacích. A navíc ofenzivní záložník Lodenic, Ing. Sládek přezdívaný Baloun, který ač sám velmi slušně sociálně situován, dokázal při poslední rozlučce tajně spořádat šest a půl kilogramů ještě ne zcela dopečeného krůtího masa, půlku chleba a litrovou pikslu oliv aniž by jevil sebemenší známky přejedení, se tento týden nacházel spolu s útočníkem RNDr. Saskou v thajském Bangkoku na vědecké konferenci o využití dronů a robotů ve stavebnictví – minimálně tohle tvrdili svým českým a moravským partnerkám. Ostatní hráči tedy věřili, že je tentokrát poměrně slušná šance dostat se k porci žvance s dostatečnou kalorickou hodnotou. Zajímavé ovšem bylo, že přestože lodenických hráčů byl dostatek, na hřiště se jich dostavilo pouze jedenáct nejnadšenějších a ostatní dozorovali v restauraci přípravě pokrmů a nápojů pro nadcházející posezení. 

Zřejmě proto, že Družec vždy býval adresou pro horních deset tisíc, tak pro hráče tamního fotbalového klubu nebyla vidina jídla zdarma dostatečnou motivací a přijelo pouze deset nejstatečnějších.

Zápas začínal v jedenáct hodin dopoledne, sluníčko sice krásně svítilo, ale jinovatkou postříbřený trávník byl známkou toho, že je několik stupňů Celsia pod nulou. Kapitánem domácích byl tentokrát univerzální Möstl, který díky svému permanentnímu úsměvu a hlavně drobné rachetické postavě byl jediný, který si dokázal přes tři svetry a dres natáhnout na ruku kapitánskou pásku, kterou ale posléze někdo někam zašantročil, takže to stejně musel odkapitánovat bez pásky.

Zápas začali aktivněji domácí a dlouhými pasy za obranu dělali družecké obraně obrovské problémy. V desáté minutě po úspěšném brejku po křídle střílel domácí kapitán Möstl z ostrého úhlu, Pelc v bráně Družce míč pouze vyrazil a Tóth dobíhající z druhé vlny dorážel míč do odkryté svatyně hostů. Po zbytek zápasu se už nic zásadního nestalo, domácí měli díky většímu počtu hráčů permanentní převahu, ale kvůli značné fotbalové kopytovosti nedokázali proměňovat vyložené šance, do kterých se často dostávali.

V druhé půli se ještě mohli prosadit domácí, když při jejich brejku vyběhl družecký gólman až za vápno a vyrážel míč rukou, což rozhodčí kvůli malému počtu hostí ohodnotil pouze žlutou kartou a volným přímým kopem, který domácí opět zazdili. Pak už se opravdu nedělo vůbec nic a domácí si v klidu pohlídali tři fantastické zasloužené body a společně s hostujícím týmem se odebrali na společnou dokopnou do restaurace.

Řekli po zápase:

Ladislav „Mourinho“ Náprstek (trenér FC Sokol Lodenice): „Dnešní zápas bude zapsán zlatým písmem v kronice lodenického klubu. Pečená husí stehna pozvedla toto utkání na vskutku mezinárodní úroveň. Tataráček byl fantastický, jen škoda, že bylo málo česneku. Gulášek byl dokonale chuťově vyladěný, masíčko se vyloženě rozpadalo na jazyku. Harmonikář hrál skvěle. Jen bych některým hráčům vytkl drobné intonační nedokonalosti při zpěvu lidovek. Tady se projevila absence našich dvou klíčových hráčů - Ing. Sládka, který má vynikající hlasový fond, a Maulise, který měl dnes koncert s Beatles Revivalem v holandském Welsumu, a je momentálně nejlépe intonujícím hráčem našeho týmu. Pokud teda nepřijde na rozlučku Zdenda Folprecht z Tuchlovic, ten zpívá ještě lépe, má nejlepší intonaci i frázování a písně zvládá v pohodě zpívat i v rámci scénického tance a navíc zná zpaměti nejvíc písniček ze všech!“

Gól FC Sokol Lodenice: Tóth (10.)

Sestavy

FC Sokol Lodenice:  Svéchota Jakub – Möstl David (K), Brychta Roman, Kostecký Lukáš, Cvekl Daniel, Tóth Jan, Pokorný Karel, Sorokáč Pavel, Klempíř Jan, Strejc Tomáš, Axamit Michal

SK Družec B: Pelc Miroslav - Procházka Jaroslav (K), Breha Ondřej, Vostarek Petr, Hrádek Jakub, Jupa Jiří, Povolný Petr, Konvalinka Josef, Fronc Pavel, Hadrbolec Miroslav

- lm -

lodobrance

Obránce Lodenic Karel Pokorný oslavuje s fanynkami tři body