Loni pomohl ústeckému Slovanu k postupu do semifinále přes Kladno. Letos je útočník David Tůma jedním z Rytířů. V rozhovoru pro Vaše Kladno mluvil o současné hře kladenského celku, ale také o Vánocích či o mistrovství světa do 20 let, kde v roce 2011 sám hrál.

Zase jste si zahrál proti svému bývalému týmu, kde ještě spoustu hráčů znáte. Berete duely proti Ústí jinak?
Vnímám to úplně stejně, je to jako každý zápas. Už jsem proti Ústí hrál několikrát, a i když tam spoustu hráčů znám, tak na to nemohu brát ohledy. Myslím, že se nijak nešetříme, to ani snad nejde.

Jel jste trestné střílení, ale nepodařilo se ho proměnit. Co se stalo?
Puk se mi sice postavil na hranu, ale na to se nemohu vymlouvat. Poslední dobou vůbec nedávám góly. Kvůli tomu, abych je dával, hraji v Kladně, ale zatím to nepřišlo. Snad se to brzy prolomí a dávat je začnu.

Jaká je zatím vaše spolupráce s Janem Klozem, se kterým jste právě v Ústí nastupoval?
Nemyslím si, že se nějak hledáme. Na tom menším hřišti se hraje jiný hokej a to je asi jediný rozdíl oproti naší spolupráci v Ústí. Na to se ovšem také nejde vymlouvat.

Máme za sebou Vánoce, tak jak jste si je užil?
Byl jsem s přítelkyní doma a pak jsme jeli po rodičích. Největší radost mi udělal slepovací model tanku. Dříve jsem různé takové modely sbíral a teď jsem si říkal, že jsem už dlouho nic takového nepostavil, takže jsem si to přál a dostal to. Mám rád lodě, letadla, všechno.

Momentálně probíhá mistrovství světa do 20 let, kde jste sám před lety hrál. Sledujete ho?
Koukal jsem skoro na celé dva první zápasy (pozn. redakce proti Finsku a Švýcarsku). Takže se dá říct, že to sleduji. Když jsem hrál v roce 2011 v tomto výběru, byl to krásný zážitek. Bohužel jsme tehdy v Buffalu žádný úspěch neudělali.

S vámi v týmu byl tehdy třeba Ondřej Palát, Andrej Nestrašil či Marek Mazanec. Všichni teď hrají v NHL, tak kdo vás herně od té doby nejvíce překvapil?
Pořádně si už nevzpomínám, kdo tam všechno byl. Ale tak Andy Nestrašil teď hraje za Carolinu, pak tam byla spousta kluků, kteří teď hrají v KHL, třeba Jakub Jeřábek nebo Roman Horák.

Na co z toho šampionátu nejraději vzpomínáte?
Největší zážitek asi byl, když jsme hráli s Kanadou a i tím, že se to hrálo v Americe, tak přišla plná hala. Hrála za ní spousta hráčů, kteří jsou teď hvězdy v NHL a oni nás tehdy doslova přejeli. Byli o třídu lepší.

A jaký máte pocit z týmu, který je na juniorském mistrovství světa letos?
Po těch zápasech, které jsem viděl, tak si myslím, že mají dobré vyhlídky. Mohli by být v základní skupině do druhého místa a tím by si zajistili lepší pozici do vyřazovacích bojů.

Lukáš Jůdl