Bývalý mistr světa v bojových umění a současný trenér SKS Areny Jan Homolka (32) byl uveden do české Síně slávy čínského boxu za úspěchy v disciplíně Sanda. 

V čem tohle sportovní odvětví spočívá, co to je?
V podstatě jde o kick box, u kterého se používají strhy a hody na zem. Nezápasí se v klasickém ringu, ale na vyvýšené platformě osm krát osm metrů, ve výšce zhruba metr nad zemí. Z ní se soupeř pokud možno vyhazuje ven „mezi diváky“. 

Kdy jste čínský box začal provozovat?
Někdy před deseti roky a začali jsme ho dělat v Areně s Petrem Kučerou. Vypadalo to slibně, vše nasvědčovalo tomu, že tenhle sport je na vzestupu. Však byl jako ukázkový na olympiádě v Pekingu. Tehdy jsme vozili nějaké placky ze světa i Evropy, ale jaké přesně, to už si nepamatuji. Bohužel , jeho podpora v Česku začala pozvolna upadat. V současné době sice stále existuje, ovšem v mnohem menší míře, než jsme tenkrát očekávali.

Zápasíte stále v tomhle odvětví?
Naposledy jsem do toho šel minulý rok a rovnou bez pořádné přípravy. Večer před turnajem jsem si dal pivo, přihlásil jsem se o dvě váhy výš, než jsem obvykle zápasil, a vyhrál jsem (směje se). Teď v květnu je další turnaj, tak o něm přemýšlím. 

Jan Murárik