S Kladnem ukončil hokejbalovou sezonu na druhém místě a zítra načne v Pardubicích svůj čtvrtý světový šampionát. Dosud se z nich nevrátil bez medaile. Obránce Tomáš Kudela (27) by měl patřit mezi opory české reprezentace.

Jak s odstupem času hodnotíte uplynulou sezonu, kterou Alpiq zakončil stříbrem?
Obecně ji hodnotím kladně, ale samozřejmě jsme chtěli víc. Vítězný Kert ale byl ve finále hladovější a asi chtěl to první místo víc. 

Ve finále jste skončili druzí dvakrát za sebou. Je to problém téhle generace Alpiqu, která v hokejbalu dosáhla už předtím všech úspěchů?
To bych netvrdil. My jsme jen v důležitých momentech finálových zápasů udělali více chyb než soupeř. Rozhodně nejsme přesycení úspěchy. Kert nás jen za chyby dokázal potrestat. Loni jsme ve finále do Pardubic bušili, oni jen bránili a góly dávali z bleskových protiútoků. Letos Kert hrál hokejbal a byl mnohdy lepší než my. 

Když je řeč o pražském Kertu, tak v souvislosti s vaším jménem se šušká, že byste do tohoto klubu měl přestoupit…
To se jenom říká (směje se). Bydlím kousek od jejich hřiště, znám se s některými hráči, občas mezi ně zajdu, tak z toho pak mohou takové řeči vzniknout. Pravda je taková, že zůstávám v Kladně. 

Na mistrovství světa jste posbíral všechny cenné kovy v pořadí zlato, stříbro, bronz. Co to bude nyní?
Věřím, že se vrátím na začátek sbírky (směje se). 

Zítra začínáte se Švýcarskem. Jak dalece máte své soupeře ve skupině přečtené?
Tak třeba právě Švýcary známe dobře. Mají mladý běhavý tým, který předvádí bojovný hokejbal. Od nich vím, co čekat. Horší to bude s Itálií, s kterou jsme snad ještě nehráli. Co vím, tak hrají agresivně, chtějí se prát. Američané jdou výkonnostně každý rok nahoru. Očekávám hodně kvalitní utkání. Na závěr nás čekají Portugalci, s kterými se poslední dobou trápíme. Ani si nevzpomínám, kdy naposledy jsme je porazili. 

Vy osobně jste ve formě?
Cítím dobrou formu, teď to jen dokázat na hřišti (usmívá se).

Jan Murárik