Respektovaný kladenský bojovník Daniel „Maxim“ Macháček (42) hlásí návrat do profesionálního ringu. Lépe řečeno klece MMA. K návratu po letité pauze ho vede láska k bojovému sportu a nově v poslední době také fotbal, ve kterém na žákovské úrovni začal v SK působit jako asistent trenéra!

Co vás vedlo k trenérské fotbalové licenci?
Fotbalu s malými dětmi jsem propadl díky mému šestiletému synovi, který hraje v kladenském SK. Fotbal natolik miluje, že není den a možná ani hodiny, aby se jím prakticky nezabýval. Zatímco spousty ostatních dětí sledují v telefonu nebo na počítači různé hry, můj syn sleduje fotbal těch nejslavnějších světových klubů i jejich hráče. Takzvaně s fotbalovým balonem na noze se už narodil. Od malička chce kopat a jen co začal fotbal vnímat, chtěl ho okamžitě hrát. Přihlásil jsem ho do SK a on už dnes hraje se staršími spoluhráči. Po několika trénincích jsem se stal fotbalovým fanouškem malých hráčů, i když jsem nikdy fotbal závodně nehrál. Abych byl více u družstva platný, udělal jsem si nejjednodušší trenérskou licenci. A přes fotbal jsem se dostal k trenérovi Davidu Raulínovi, který vede Kladenskou fotbalovou akademii. A jak? To se můžete podívat na adrese akademiekladno.cz. 

Ta měla tento týden svůj první fotbalový kemp…
Účastnil se ho i syn. Když jsem viděl, jak se děti nejen na tomto kempu lepšily, ale také jak se fotbalově díky akademii lepší celou sezonu, tak jsem se rozhodl Davida a jeho kolegy co nejvíc podporovat. Sehnal jsem už sponzory - Sport bar Nagano, Casino Horník, Fitness Mania a SAT-AN net - a chci i svým návratem do ringu upozornit na to, že se nezabývám jenom bojovým uměním. Můj návrat není o mně, ale je to ve prospěch fotbalové akademie, kterou tímto budu i já osobně sponzorovat ze zápasnických výdělků. V akademii je totiž budoucnost nejen kladenského fotbalu. Dětem se musíme ve sportu věnovat s maximálním úsilím. Byl bych rád, kdyby se firmy a potenciální sponzoři s projektem seznámili a dětem pomáhali.

V říjnu se v rámci Noci legend v hale Na Podvinném mlýnu předvedete publiku v MMA ve váze do sto kilogramů. Kdo vás připravuje?
Do plného tréninkového procesu jsem se vrátil s vynucenou roční pauzou, tak to nyní doháním. Připravuji se s naším nejlepším zápasníkem v brazilském jiu-jistu Michalem Bittnerem, kterého si vážím a v boxu se mně stále věnuje reprezentační trenér Michal Soukup. 

Kdysi jste boxoval a před lety jsem o vás psal jako o vyznavači právě jiu-jitsu. Proč pro vystoupení na veřejnosti volíte MMA, směs bojových umění?
Je to nejpopulárnější a nejsledovanější bojový sport na světě. Na žádné jiné bojové umění vám do hlediště ani k obrazovkám neusedne tolik diváků jako při zápasech MMA. Více lidí najednou se svojí myšlenkou pomáhat malým fotbalistům neoslovím (usmívá se). 

Jak se vám trénuje po čtyřicítce?
Skvěle (usmívá se). Naučil jsem se poslouchat své tělo. Nemám už potřebu dřít za každou cenu každý den. Našel jsem si svůj rytmus přípravy, který mně naprosto vyhovuje. Jsem spokojený. 

Jan Murárik

machacekbojovnik

Bojovník a nadějný fotbalista. Otec a syn Macháčkovi.

machacekdaniel

Daniel za dva měsíce vstoupí do klece MMA