Má za sebou další sezonu na pozici sportovního manažera fotbalového SK Kladno. Petr Brabec v exkluzivním rozhovoru pro Vaše Kladno naznačuje cíle pro tu další.

Čtvrté místo může po sezoně leckterý fanoušek SK hodnotit kladně. Nicméně mužstvo na jaře ukazovalo, že by na postup do třetí ligy mělo. Kde se v sezoně dají zpětně vyhledat momenty, které rozhodly o tom, že Kladno zůstane v divizi?
Ze svého pohledu sezonu dělím do několika fází. V první jsme sestavovali kádr s novým trenérem. Bohužel to nedopadlo tak, jak jsme si představovali. Něco se nám povedlo, něco nepovedlo. Ne vše bylo špatné, v žádném případě to nechci házet jen na trenéra, ale dostalo se to do situace, že změna byla jedinou možností. Druhá fáze mi udělala větší radost. V jarní sezoně to bylo stmelení party v kabině, ve hře zlepšená defenziva a tím i více bodů a hlavně to byl postup našeho béčka s hráči, kteří se z rezervy dokázali vykopat do áčka – Cimrman, Slabý, Kolářský, Pospíšil. Že jsme neslavili postup s prvním týmem, přičítám tomu, že jsme během celé sezony sestavovali jak hráčský kádr, tak i realizační tým. Navíc zimní příprava, která byla dlouhá a bylo hodně času na zlepšování věcí, které nás trápily na podzim, nedopadla podle našich představ. A zjistili jsme, že se to nedá dělat za pochodu. Jenom finanční jistota vám úspěch nezaručí. A bohužel, i když jsme dokázali porážet špičku divize, nezvládli jsme zápasy se slabšími týmy.

Neměli jste k mužstvu postavit jako trenéry bratry Procházky dřív než na jaře?
To si nemyslím. Vůbec nelituji, jak jsme se rozhodli. Všechno má svůj čas. Zase nám to ukázalo nějakou cestu.

Co to znamená dělat fotbal za pochodu? Jak to teď budete dělat jinak?
Za pochodu myslím bez rozmyslu a hned. Já mám rád dlouhodobou a koncepční práci a v tom nám jaro hodně napovědělo. Vyplatilo se nám rotovat v sestavě větší množství hráčů a stabilizovat kádr. Do další sezony ho máme hotový. To jsme v uplynulé sezóně neměli. Až teprve v jejím průběhu přišli Balšánek, Rendla, Pettík, Dostál a Jeslínek. A samozřejmě konkurenci vytváří mladíci z béčka.

Plánujete v létě přivést podobná jména, hotové hráče pro postupové ambice?
Neplánujeme. Kdyby se ale objevil top hráč, který by převýšil ty naše, tak do toho půjdeme.

Když za rok budete postupoví, tak už musíte sehnat třetiligovou kvalitu. Kde ji vzít?
V takovém případě bych kádr rád posílil kladenskými hráči, kterých je ve vyšších soutěžích dost. Chápu, že chtějí hrát vyšší soutěže a divize je pro ně málo, ale některé z nich bychom potřebovali už teď, aby se poprali o postup s námi. Vždy to nejde přijít k hotovému. Ale je to takový začarovaný kruh.

Kolik takových fotbalistů se základnou v kladenském SK po vyšších soutěžích běhá?
Běhá nám v nich celá základní sestava včetně gólmana. Jsou v béčkách ligových týmů v Plzni, Příbrami, Dukle, na Spartě, ale i ve Velvarech a Zbuzanech. Další dorostence máme v Liberci, Teplicích, Slavii…Mnozí se netají kladenským srdíčkem a já věřím, že bychom se s nimi i s jejich současnými kluby nějak domluvili.

Jan Murárik