Kladenské derby mezi Novo Kladnem a Slovanem Kladno, utkání mužstev, jejichž hřiště odděluje pouze plot, je událostí i když o nic nejde. Letos měl zápas velký náboj, neboť byl jedním z klíčových o druhé místo ve třetí třídě, které zajišťuje účast v baráži o postup do okresního přeboru. NOVO KLADNO - SLOVAN KLADNO 2:1 (1:1).

Slovan měl před zápasem k dobru dva body a slabší jarní forma Nova hlavně na domácím hřišti z něho dělala mírného favorita. Vítěství by jej již jednou nohou posunulo do baráže. Nutno zmínit gentlemanský přístup Nova, které souhlasilo s přeložením utkání na sobotní odpoledne, protože v neděli dopoledne, kdy se utkání mělo hrát, několik dorostenců Slovanu, pravidelně nastupujích za dospělé, mělo v tento čas mistrovské utkání dorostu.
Zápas začalo o něco lépe Novo a jeho útočníci častěji zaměstnávali obranu Slovanu. Ta však s přehledem nájezdům odolávala, ale pouze do 12. minuty, kdy se ve "vápně" uvolnil Kovařík a poslal domácí do vedení. Povzbuzené Novo ještě přitlačilo, ale Slovan stávající stav nechtěl akceptovat a tak se na hřišti občas zajiskřilo. Zkušený rozhodčí Choleva však veškeré pokusy o konflikty v zárodku likvidoval většinou domluvou. Postupem času se iniciativa pomalu přesouvala na kopačky Slovanu a v závěru poločasu již měl viditelnou převahu. Chvíli před půlí unikl Rác, ale jeho střela z úhlu skončila na boční síti. Za pár minut na to se již radoval. Obrana Nova váhala s odkopem, míč doputoval k Rácovi a jeho pokus, i když balon dobře nezasáhl, doskákal do branky. Bylo vyrovnáno a  vzápětí se pískala půle.

Do druhého poločasu o poznání lépe vstoupil Slovan, ale jeho platonická převaha k ničemu nevedla a rozhodnutí přišlo záhy. Novo provádělo z nějakých 25 metrů přímý kop. K míči se postavil Horský a vyslal přízemní střelu, která směřovala přímo na brankáře Dvorovčíka. Ten si chtěl rukama míč ztlumit a k všeobecnému překvapení a radosti Novokladenských si míč srazil za svá záda - 2:1. Slovan zaskočen, ale nedeprimován, se snažil stále útočit. Novo však bylo na koni, míč se snažilo držet co nejdále od své brány, takticky kouskovalo hru a hráče Slovanu k ničemu nepouštělo. Ti postupem času, když se nemohli dostat ke stálému náporu, se stále častěji obraceli s kritikou na rozhodčího, v čemž jim zdatně sekundovala střídačka. Hosté měli štěstí, že rozhodčímu Cholevovi asi občas "zaléhalo v uších", jinak by nemohli dohrát v plném počtu. To vše byla voda na novokladenský mlýn a usnadnilo to domácím s přehledem dovést zápas do vítězného konce.

I když Slovan měl většinu zápasu ve své moci, je možné považovat vítězství Nova za zasloužené, hlavně za jeho taktickou a ukázněnou hru, což Slovanu v rozhodujících chvílích chybělo. Utkání sice mnoho fotbalové krásy nepobralo, což lze vysvětlit jeho důležitostí, přesto odcházela téměř devadesátka diváků spokojena, neboť viděla dramatický zápas s vysokým herním nasazením obou soupeřů. Novo se vítěstvím přiblížilo k baráži a má již vše ve vlastních rukou. Zajíždí dvakrát na hřiště slabších soupeřů (Hřebeč B a Pchery), kde se vítězství předpokládá, a rozhodne asi domácí zápas se Slavojem Kladno, který se v závěru soutěže dostal do skvělé formy a pětkrát v řadě zvítězil.

NOVO: Hájek - Šromovský, Mareška, Packa, Hovorka (81. min. Badmas), Kovařík, Kříček, Horský, Jůza (89. min. Kirpal), Liška, Mračko, tren. Jan Abrham

SLOVAN: Dvorovčík - Pavlosek, Hnízdil, Valenta, Tyburec Martin (68. min. Stoklasa), Hvězda, Tyburec Josef, Kříž (46. min. Švehla), Rác, Bělohlávek, tr. Zdeněk Valta

- red -

novoderby