Josef Machala: Kladenský hokej je hodně zanedbaný

Rodák ze Slaného a kladenský hokejový odchovanec Marek Alscher (18) podepsal tříletý kontrakt s týmem NHL Florida Panthers. Jde zatím o posledního hráče, který prošel Rytíři a dostal se do nejlepší hokejové soutěže světa. Včera to Vašemu Kladnu oznámil jeho agent Josef Machala a v rozhovoru dodává svůj pohled na současnou hráčskou základnu u nás.

Jaká je současná úroveň mladých hráčů v Česku?
Podle mého názoru dostávají málo prostoru mezi dospělými. Mladá kvalita moc u nás totiž není. A velmi smutné je to na Kladně. Ale není to jenom o Kladně.

V čem je to na Kladně nejvíce špatné?
V čem? Například v tom, že junioři hrají jenom druhou ligu. Extraligoví dorostenci Rytířů nemají ve svém klubu jak pokračovat na extraligové úrovni, než jít hrát jinam.

Jak se dá exodus nejlepších dorostenců z Kladna zastavit?
Rytíři se musejí co nejrychleji vrátit do extraligy juniorů. Klub musí své mládežnické týmy neustále doplňovat i kvalitou odjinud a vytvořit jim podmínky pro hokej i mimohokejový život. Nic takového na Kladně v současné době nefunguje na patřičné úrovni. Na Kladně je v tomto směru hokejový amatérismus.

Jsou mezi mladými Rytíři hráči, které byste podepsal?
Šikovné hráče Rytíři mají, to ano. Ale rozeberou jim je jiné kluby. A to se letošní rokem nezastaví, když se něco v klubu nezmění. Nejdříve musí klub zajistit zázemí, ubytování, stravu, vytvořit symbiózu mezi tréninkem a školou.

Když se na tom začne ještě teď pracovat, za jak dlouho podle vás půjde kladenský hokej v mládeži zase nahoru?
Můj názor je, že za pět let minimálně. Kladenský hokej je hodně zanedbaný. Nejde švihnout kouzelným proutkem a všechno změnit naráz. Zaspalo se, a teď to bude horko těžko někdo dávat do pořádku. Jsem kladenský patriot a tohle je mi moc líto. Marek Alscher čekal na Kladně na smlouvu, nedali mu ji. Tak mu nezbývalo nic jiného, než se prosadit v cizině a dotáhl to do NHL. Kdyby s ním Kladno podepsalo smlouvu, mohlo teď Rytířům přijít na konto mnoho dolarů…

Tipněte si, jak dopadne Kladno v baráži...
Pozor na Vsetín nebo na Zlín. Tahle mužstva nás můžou potrápit. Ale věřím, že Rytíři extraligu udrží.

Ve své stáji máte kladenského odchovance Michaela Frolíka. Bude hrát ještě někdy za Kladno?
Myslím, že už ne. Tuším, že třeba už po téhle sezoně s vrcholovým hokejem skončí.

V týmu Rytířů máte Zikmunda s Michnáčem. Pokračují na Kladně i příští sezonu?
Na Zikmunda klub opci uplatnil, na Michnáče ne.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí