Lubomír „Čužák Rys vlastní bronzovou medaili z nejvyšší hokejové soutěže, kterou vybojoval s Kladnem na začátku sedmdesátých let. Kolem hokeje se ostatně pohybuje celý život. Jako znalce v oboru jsme byli zvědaví na jeho názor na současný tým Rytířů.

Co vám ukázala v případě Rytířů právě skončená baráž o extraligu?
Překvapilo mě, jak hladce baráží prošli. Všichni, co sledovali Kladno v celé sezoně, si nemohli nevšimnout, že jsme baráž odehráli bez chyb, které nás do té doby provázely. Rytíři byli silní na puku a do hry dali celé srdce. Dokonce i začali padat do střel, což, bohužel, v některých důležitých extraligových zápasech nedělali.

Většina hráčů podle vyjádření majitele klubu Jaromíra Jágra zůstane i příští sezonu. Budou podle vás rytíři hrát opět na dně tabulky?
Jádro týmu spolu začne třetí sezonu a každý rok by měl logicky znamenat zlepšení, pokud na sobě tvrdě pracují. Důležité bude, jak Jarda tenhle tým doplní. Jak on, tak Plekanec stárnou, i když stále hrají skvěle. Musí přijít skutečná herní i lidská opora mužstva.

Tým by měl stát také na mladých nadějích. Zaujal vás v baráži někdo takový?
Těch jmen řeknu víc – Filip, Beran, Bláha, Brízgala, Veber. Škoda, že odchází Kubík. Ve zlínském mančaftu mě zaujal osmnáctiletý Heš. Ten by se mi v Kladně líbil. Má perspektivu. Věřím, že se všichni zlepší a hokejové Kladno bude opět tím pravým Kladnem.

Jan Murárik