Hrával za Kladno i reprezentaci, v hokejbale slavil tituly na světové i domácí scéně. V současné době vede kladenský hokejbal a pomáhá trénovat hokejové žáky PZ. Tomáš Rejthar (35) pro Vaše Kladno hovoří o nadšení malých hráčů i o vstřícnosti města vůči sportu.

Děti do třetí třídy hrají turnaje bez počítání výsledků i individuálních statistik. Není to škoda?
Za mě je to jenom dobře. My trenéři, jestli mohu mluvit za oddíl PZ, chceme, aby se děti hokejem bavily, měly radost ze hry a nestresovaly se výsledky, nebo tím, kdo z nich dal kolik gólů. 

Je dobře, že hrají na třetinu hřiště a kromě brankářů v poli tři proti třem?
Do třetí třídy to asi stačí, ale už máme některé hráče, kteří potřebují větší prostor. Ale jiná možnost není, protože hodně kluků by na velkém hřišti stálo, takhle jsou stále ve hře. Od příští sezony už budou hrát všichni na celé hřiště. 

Jak jsou na tom tihle malí hráči fyzicky? Zvládají dobře své zápasy?
Na turnajích hrají i tři zápasy za sebou a někdy je znát, že toho ke konci turnaje mají dost. Bylo by lepší, kdyby měly mezi zápasy pauzu, ale tihle kluci rychle regenerují (usmívá se). 

Jste s nimi druhou sezonu. V čem udělali největší pokrok?
V bruslení i v individuální činnosti. Kvalitní posun na nich vidět je, bylo by smutné, kdyby nebyl. Tihle kluci jsou do hokeje zapálení, což je na hře hodně vidět (usmívá se). Těžko bych si ale o některém z nich dovolil tvrdit, že je velký talent. Mají před sebou ještě dlouhou cestu, na které se může stát leccos. 

Co si myslíte o názorech, že by trenéři u malých sportovců měli být placeni na plný úvazek a velmi slušně, protože jim dávají do vínku nejdůležitější sportovní základy?
Pokud je to dobrý trenér, který má snahu se vzdělávat, měl by mít vytvořeny dobré podmínky pro svou práci. Pokud chceme mít hodně dobře trénované děti, pak musíme počítat s tím, že to zabere moře času a ten čas by se měl dobře zaplatit. Na tom by se šetřit nemělo. 

Od hokeje se u vás musím dostat k hokejbalu. Jak jste spokojený s podmínkami pro hokejbal v Kladně?
Úzce spolupracujeme s městem, které nám vychází vstříc. V současné době hledáme cestu, jak zlepšit pro hokejbal podmínky na ústředním stadionu. Před několika roky jsme měli nejlepší hřiště v republice, ale od té doby se mnohé změnilo a potřebuje renovaci. V nejbližší době začneme s městem jednat o detailech rekonstrukce. Od města máme slíbeno, že nám vyjde maximálně vstříc.

Jan Murárik

rejtharnaskore

Na skóre nezáleží, hraje se pro radost ze hry