Proti Jihlavě se mlátil, se Třebíčí nehrál a naposledy proti Mostu se držel zkrátka, dokonce skóroval. Kanadský tvrďák Josh Gratton už stihl za osm zápasů za Rytíře dát gól, poprat se i nafotit se se spoustou fanoušků. Co říká na příchod jiného kanadského bitkaře do Sparty? Jak si užil svůj první gól za Kladno? Na to a mnohem víc odpovídal v rozhovoru pro Vaše Kladno.

Za Kladno jste poprvé skóroval, vládne tedy nadšení?
Určitě jsem za to rád, ale šancí už jsem měl předtím spoustu, žádné jsem nedal, tak tentokrát alespoň do té odkryté brány. Mnohem důležitější je, že jsme získali tři body.

Jak byl zápas s Mostem náročný? Přeci jen, po první třetině to bylo 0:0…
Jednoduché to nebylo. První třetina obecně moc dobrá nebyla. Jakmile se však otevřelo skóre, začali jsme hrát a nakonec naštěstí vyhráli.

Vraťme se ještě k zápasu s Jihlavou, tam jste měl svou první pěstní potyčku. Jak to vnímáte s odstupem času?
Byla to moje první bitka tady v Kladně. Vyvolal jí hit, který jsem předtím dal. Snad jsem tím spoluhráče nastartoval a utkání jsme vyhráli. Do týmu to vneslo energii.

Po vašem příchodu do Kladna přišel bitkař také do Sparty, je jím kanadsko-bahamský tvrďák André Deveaux. V minulosti jste se porval i s ním, co na jeho přestup do Česka říkáte?
Vím o tom přestupu a mám z něj radost. André je hodně tvrdý hráč, ale nepochybně Spartě pomůže, vždyť už v prvním zápase dal hned gól. Bude to pro ně hodně platný hokejista v play off. Hráli jsme proti sobě v juniorce, NHL i v Rusku. Na naše bitky si vzpomínám.

V utkání proti Mostu jste měl menší rozmíšky s Tomášem Frolem. Toho několikrát trestala disciplinární komise za velmi nesportovní zákroky. Znáte ho?
Vůbec ho neznám. O to, proti komu hraji, se moc nezajímám, chci se soustředit na hokej a na blížící se play off. Je mi jedno, kdo za koho nastoupí.

Nemůžu se vás ještě nezeptat na Jana Platila. To byl ještě do loňské sezony řízný obránce, který pochází z Kladna. I proti němu jste hrál, pamatujete?
Na toho si rozhodně vzpomínám. Dlouho jsme proti sobě hrávali v OHL, AHL a sem tam i v KHL. Pokaždé hrál velmi tvrdě, možná jsme se i poprali, ale to už si nevybavuji.

Lukáš Jůdl

grattonvsobotu

V sobotu vstřelil za Kladno svůj první gól

grattonpoutkani

Po utkání s Mostem byl o Joshe z naší strany velký zájem

grattonzakanad

Za Kanaďanem přiletěli jeho bývalí spoluhráči z Finska