Manželka mu prý zamkla jednu brusli, druhou do páru si půjčil a pak dal čtyři góly. Tohle byla show legendárního hokejového střelce Milana „Balíka“ Nového v dresu Ovcí z Kamenných Žehrovic. Hrál v druhém víkendovém utkání a zřejmě v šedesáti pěti letech nastartoval opět hráčskou kariéru!

HC Ovce Kamenné Žehrovice – HC Velc Žilina-Kovárny 7:4

V tomhle zápase Balík nehrál, přesto diváci o pikantérii nepřišli. Proti sobě se totiž postavili slavní kladenští bratři Krulišové. Mladší Ondřej, bývalý kustod kladenského hokejového týmu v dresu Žiliny, a starší Jan, bývalý obránce Kladna, v dresu žehrovických Ovcí. 

Ovce nutně potřebovaly přetrhnout sérii několika porážek v řadě a odčinit debakl 0:10 s Braškovem z minulého týdne. Obě mužstva začala velmi opatrně ze zajištěných obran. První gól oslavovaly Ovce v polovině první třetiny po zdařilé kombinaci druhé útočné formace, když po přesné přihrávce Khopa skóroval pohotový Pospíchal. 

Další gól Ovcí přidal po chvilce ex-extraligový tandem Ruchař – Hrabě, když posledně jmenovaný zavěsil za bezmocného Juhásze. Těsně před koncem první třetiny podržel obránce Ovcí Novák obětavě modrou čáru, vybojovaný puk nastřelil na žilinskou bránu a ten záhadně propadl DJ Juhászovi mezi betonem a tyčkou. 

Hned v následujícím střídání se svým proslulým důrazem před bránou prosadil žehrovický Maulis, regulérní gól mu ovšem nebyl uznán, protože rozhodčí pískal, že žilinský gólman už má puk pod kontrolou, ten však zatím mezi Juhászovými betony proklouzal do branky. 

Na začátku druhé třetiny udeřila Žilina. Obrana Žehrovických nepohlídala svižného Jaroše a ten se uvolnil a prostřelil Kolíska přesnou bombou k tyči. Minutu na to pálil od modré žilinský Neliba, střela mu sice nevyšla tak, jak si přál, na bránu, ale žehrovickému obránci Novákovi přímo do rozesmátého obličeje. Ten ve snaze ochránit své drahocenné zubní implantáty zvedl mimoděk ruku a od ní se puk odrazil a obloukem zapadl za nešťastného Kolíska. 

S Ovcemi to v tu chvíli nevypadalo dobře. Naštěstí si vzal na lavičce slovo nekompromisní hrající trenér Bača Hrabě, vynadal gólmanovi, obráncům, útočníkům, sobě i soupeři, nařídil zrychlit střídání, a to byl naprostý konec žilinských nadějí na obrat. Hráči Ovcí začali bruslit, napadat a střílet. Při jedné z akcí první útočné formace zavezl Ruchař touš do útočného pásma, sice byl okamžitě obsazen třemi hráči, ale nezaváhal a puk poslal vzduchem na najíždějícího Sládka, který popřel gravitační zákony, vyskočil metr do vzduchu, stáhl si puk rukou, naznačil přihrávku na Hraběte a poslal to vyšachovanému Juhászovi do protipohybu. Tým Ovcí tak opět odskočil o dva góly.  

Před koncem třetiny se blýskl Kolísek v bráně Žehrovic. Žilinský Ondra Kruliš dostal přesnou přihrávku mezi kruhy, sjel si tři metry před bránu, vystřelil bombu zápěstím přesně do vinglu a už odjížděl slavit. Jeho radost ovšem překazil neuvěřitelný Kolískův semafor. Další možnost k obratu dostala Žilina při vyloučení Ruchaře. Ale nejenže přesilovku nesehrála příliš dobře, ale dokonce v oslabení ujel žehrovický Khop a Lukáč po jeho nezištné přihrávce zvýšil na 5:2 pro Ovce.

Na začátku třetí části hry přišla další hvězdná chvíle Milana Kolíska, který s přehledem zkrotil střelu žilinského Peterky, ale puk nepodržel, okamžitě ho rozehrál na volného Honzu Kruliše a ten mazáckou přihrávkou, o které se může současným kladenským bekům jenom zdát, přesně našel rozjetého Ruchaře a Ovce odskočily na 6:2. 

Žehrovičtí neusnuli na vavřínech a pokračovali v rychlých a krátkých střídáních a v polovině poslední třetiny si ofenzivní obránce Šašek sjel mezi kruhy na Ruchařovu milimetrovou přihrávku a bylo to 7:2 pro Ovce. 

Žilina se ale nehodlala vzdát a osm minut před koncem se nadechla k závěrečnému náporu. Ondra Kruliš a malá černá kulatá guma se opět ocitli sami mezi kruhy, ale tentokrát si mladší z bratrů Krulišových nevylepšoval pozici a okamžitě nechytatelnou bombou pod Kolískovu lapačku korigoval na 7:3. 

Neuplynula ani minuta a další Ondra v dresu Žiliny, tentokrát Jaroš, profičel po svém pravém křídle a zavěsil za Kolíska a snížil na 7:4. Ovce si v tu chvíli vybraly oddechový čas a po krátké poradě na poslední čtyři minuty zabetonovaly Kolískovu branku. Obrana Ovcí řízená excelujícím Honzou Krulišem už potom nenechala žilinské borce vystřelit a tak se Žehrovičtí mohli po tomto těžkém a divácky atraktivním zápase zaslouženě radovat z plného bodového zisku.

Góly:
HC Ovce Kamenné Žehrovice: Pospíchal (Khop), Hrabě (Ruchař), Novák Martin, Sládek (Ruchař), Lukáč (Khop), Ruchař (Kruliš Jan, Kolísek Milan), Šašek (Ruchař) – nejlepší hráč Kolísek Milan
HC Žilina-Kovárny: Jaroš, Neliba, Kruliš Ondřej, Jaroš – nejlepší hráč Kruliš Ondřej

Sestavy:
HC Ovce Kamenné Žehrovice: Kolísek Milan – Kruliš Jan, Dzurik Filip, Novák Martin, Šašek Dominik – Hrabě Zdeněk, Ruchař Milan, Sládek Milan, Lukáč Jozef, Khop Michal, Pospíchal Václav, Maulis Luděk, Blažek Jiří, Rejthar David.
HC Velc Žilina-Kovárny: DJ Jirka Juhász – Kruliš Ondřej, Březina Jaroslav, Civáň Radek, Neliba Zbyněk – Náprstek Ladislav, Stříbrný Radek, Jaroš Ondřej, Peterka Ondřej, Landa Petr, Suk Martin.

Diváci: 36 + pan Sládek + od poloviny zápasu tři skandující romské děti a několik hráčů HC Kobra Praha a HC Řisuty

Řekli po zápase:

Ondřej Kruliš (HC Žilina): Myslím si, že dnes lepší mužstvo prohrálo, technicky i kombinačně jsme Ovce přehrávali, ale někdy to prostě nejde… Naštěstí odjíždím na hory, tak se mi můj starší a těžší bratr nebude moct vysmívat.

Jan Kruliš (HC Ovce): Po prvních třech gólech jsme si možná začali myslet, že to půjde samo. Ovšem bez kvalitního pohybu se současný hokej v AMHL prostě hrát nedá, to po Bačově pojebu evidentně došlo i nám. Od půlky druhé třetiny se začalo bruslit a obraz hry se najednou radikálně změnil. Pohyb přinesl tlak a následně i krásné branky. Diváka určitě potěšil gól Ing. Milana Sládka, kdy nehledal žádnou úžasnou kombinaci, naznačil přihrávku na Baču, vzal to správně na sebe a krásně puk uklidil do odkryté branky. Branka Jožky Lukáče byla zase ukázkou správně načasované žabky od Khopa a tak, jak to má být, zakončení z první nahoru. Více podobných krásných akcí a diváci budou rádi na takový hokej chodit. Za pár dní se ukáže, zda sezona bude úspěšná, či ne. Pokud budeme hrát podobně jako ve druhé a třetí třetině, je tu šance. Jiná cesta k úspěchu ale není. Jó, a zhubnul jsem už sedm kilo, tak možná za chvíli už nebudu ten těžší a výsměšná esemeska jde poslat i na hory, ha ha ha!

 

 

HC Ovce Kamenné Žehrovice – HC Rowing 11:0

Zápasový kolotoč AMHL pokračoval zápasem Ovcí proti HC Rowing a konečně s „Balíkem“ Novým v sestavě domácích.

Po bujarých oslavách sobotního vítězství a zanedbané regeneraci byly řady hráčů HC Ovce značně prořídlé. Nastoupit mohlo pouhých 9 borců, z toho Šašek se značným zbytkáčem a Milan Kolísek do brány. 

V tu chvíli se nabídl bývalý hráč československé hokejové reprezentace, Poldi Kladno, Dukly Jihlava a Washington Capitals, nejlepší střelec československé hokejové historie Milan „Balík“ Nový, že by mohl za své rodné Kamenné Žehrovice nastoupit. 

Po vyřešení všech přestupových formalit a velice vstřícném jednání managementu HC Rowing bylo tedy jasné, že tento pětašedesátiletý borec opět po letech nastoupí v soutěžním utkání. Nakonec největší překážkou jeho startu byla nečekaně paní Nová. Ta si totiž nepřála, aby její muž šel hrát nejprestižnější slánskou ligu s odůvodněním, že je to starej blázen a přizabije se tam a schovala mu jednu brusli a hokejku a řekla mu, ať si hraje třeba koštětem. 

Naštěstí se bývalému elitnímu střelci Washington Capitals zadařilo ve zdraví odplížit z baráku a dokonce se pro něho podařilo sehnat hokejku i brusli, která sice byla o dvě čísla větší, než ta, co mu jeho paní neschovala, ale tato drobná banalita rozhodně pro Milana Nového nebyla důvodem nenastoupit k soutěžnímu utkání.

Utkání začal celek Ovcí s pouhými osmi hráči v poli, protože obránce Blažek zapomněl nabrat Ing. Sládka a musel se pro něho vrátit do Kladna. HC Rowing vycítil šanci a snažil se využít početní i kondiční převahy a neustále hrozil nebezpečnými brejky a střelbou ze střední vzdálenosti. 

Ovce se snažily hru zvolnit a využít kombinační převahy. To se jim podařilo v polovině první třetiny po kombinaci Ruchař – Hrabě a následném Ruchařově přesném zakončení. O čtyři minuty později ta samá dvojice zařídila další branku Ovcí jen s tím rozdílem, že zakončoval štíhlý a elegantní Bača Hrabě. Před koncem první třetiny dorazili obránce Blažek a útočník Ing. Sládek. 

Poprvé se tedy postavil na buly nově složený útok Ing. Sládek, Nový, Maulis. Balík bez zaváhání vyhrál vhazování na obránce Šaška, ten přihrál rozjetému Sládkovi, který profrčel celým obranným pásmem Rowingu až do protilehlého rohu, přihrál Maulisovi zaparkovanému před bránou, ten sice mohl nahrávat na najíždějícího Nového, ale místo toho nejprve naznačil kličku do forhendu a následně precizně provedeným bekhendovým blafákem zasunul za odklouzávajícího Vrabce v bráně Rowingu.  

Další střídání si Ing. Sládek lehce prodloužil, předložil Bačovi nádhernou přihrávku a tomu nezbylo, než navýšit na 4:0 pro Ovce.

Na začátku druhé třetiny Rowing ještě vystupňoval tempo a snažil se Ovce ubruslit. Ale především Kolísek v žehrovické bráně byl velkou překážkou. V polovině třetiny se po důrazném forčekingu prosadil opět Bača. Před koncem prostřední části hry našel  Ing. Sládek přihrávkou z levého kruhu Nového, ten si puk lehce zpracoval a rychlým příklepem jej poslal do odkryté brány a připsal si tak 471. ligový gól své kariéry.

V poslední třetině se hned na začátku opět prosadila dvojice Hrabě – Ruchař, jištěná na levém křídle defenzivním Šindlerem. Ruchař tedy upravil na sedm nula. Za chvíli Maulis zavezl puk do pravého rohu útočného pásma, přesnou křížnou žabkou našel na levém kruhu Ing. Sládka a ten nabil Balíkovi zpátky na pravý kruh, který se svou pověstnou střelou zápěstím nemýlil  – gól č. 472!  

Po Balíkovi se opět prosadil důrazný Ruchař, který zúročil Rejtharovu přesnou přihrávku. A po další kombinaci Nového formace přihrál Ing. Sládek opět před brankou zaparkovanému Maulisovi, ten místo zakončení okamžitě přiťukl na pravý kruh svému centru, který bez přípravy pálil do zpola odkryté klece Rowingu a byl z toho ligový gól č. 473. 

Tři minuty před koncem nahrál opět Ing. Sládek Novému dojíždějícímu k bráně v druhé vlně a ten svou proslulou bombou zápěstím poslal puk nechytatelně mezi Vrabcovu vyrážečku a beton. Upravil tak stav na konečných 11:0 pro Ovce a přenastavil počítadlo svých ligových gólů na číslo 474.

Sestavy
HC Ovce Kamenné Žehrovice: Milan „Koleso“ Kolísek – Martin „Číča“ Novák, David „Rejty“ Rejthar, Dominik „Domino“ Šašek, Jiří „Bláža“ Blažek – Aleš „Aleš“ Šindler, Milan „Ruchy“ Ruchař, Zdeněk „Bača“ Hrabě, Ing. Milan „Sládí“ Sládek, Milan „Balik“ Nový, Luděk „Předseda“ Maulis
HC Rowing: Jakub Vrabec – Tomáš Janeček, Jan Imlauf, Martin Janeček, Michal Urbánek, Kornel Altman, Jakub Koloc, Jakub Horák, Dan Omcírk, Jakub Paroulek, Michal Humpolec, Mikuláš Klang, Michal Kaňka, Patrik Altman

Góly
HC Ovce Kamenné Žehrovice: Ruchař (Hrabě), Hrabě (Ruchař), Maulis (Ing. Sládek), Hrabě (Ing. Sládek), Hrabě, Nový (Ing. Sládek), Ruchař (Hrabě), Nový (Ing. Sládek), Ruchař (Rejthar), Nový (Maulis), Nový (Sládek)

 

Řekli po zápase:

Ladislav Náprstek (hokejový expert AMHL, útočník HC Žilina, bývalý ligový  obránce Kladna a Chomutova): Tak přátelé, jestli důchodce Balík dá - v cizích bruslích, s vypůjčenou hokejkou a s Ludanem Maulisem na pravým křídle - za zápas 4 góly a já dám za celou sezónu v lajně se Sukem dva, tak okamžitě pálím svoji hokejovou výstroj a volám Na Kotvu, ať mi tam roztočej tak 400 až 450 piv…

Luděk Maulis, sportovní komentátor Vašeho Kladna

ovcebaca

"Bača" Hrabě v akci

ovcemilannovy

HC Ovce a Milan Nový

ovcemilansladekamilankolisek

Milan Sládek a Milan Kolísek

ovcenovyabacavakci

Milan Nový a "Bača" Hrabě v akci

ovcerowing

HC Ovce a HC Rowing