Po loňské sezoně ukončil Jan Platil hokejovou kariéru ze zdravotních důvodů. Zažil však velmi pestré sportovní zážitky, když hrál v různých zemích. Mezi těmi nechyběla Kanada, Rusko, ale také třeba Nizozemsko nebo Británie. Především v mládí se často potkával s Joshem Grattonem, který se momentálně pere za Kladno. Takhle na něho vzpomíná s odstupem času...

Především v Kanadě jste si několikrát zahrál proti kladenskému tvrďákovi Joshovi Grattonovi. Jak na něj vzpomínáte?
V životě jsem neviděl nikoho, kdo by schytal takových ran. Viděl jsem ho, jak se pere asi třikrát nebo čtyřikrát a nikdy jsem ho neviděl na zemi. Gratton v životě nedostal KO. Dostal klidně třicet ran do obličeje, opravdu přesné údery, a on to ustál. 

Jak to podle vás všechno dokáže vydržet?
Musí mít neskutečnou vnitřní sílu. Přijde mi, jako kdyby měl vycpaný obličej nějakýma silikonovýma polštářema (směje se). Je neskutečné, co všechno vydrží, klobouk dolů.

Přitom není zrovna největší...
S jeho postavou, kdy měří nějakých 180 centimetrů a viděl jsem ho, jak se pere s dvoumetrovými bitkaři, jako byli Brian McGrattan, Mike Brown a podobnými, všechno od nich ustál. Ani se k nim třeba nedostal tak, že by je trefil na bradu, jen inkasoval rány. Ten člověk má můj neskutečný obdiv, je neskutečně silný. 

A co na Platila řekl sám Gratton v několik týdnu starém rozhovoru? "Na toho si rozhodně vzpomínám. Dlouho jsme proti sobě hrávali v OHL, AHL a sem tam i v KHL. Pokaždé hrál velmi tvrdě, možná jsme se i poprali, ale to už si nevybavuji."

Lukáš Jůdl