Kdysi úzce spolupracoval s Jaromírem Jágrem jako trenér a organizoval s Lubomírem „Čužákem“ Rysem Jágrův team. V poslední době je hokejové veřejnosti znám jako trenér či asistent trenéra u extraligových týmů. Naposledy působil v BK Mladé Boleslavi. Minulý týden se Marian Jelínek (53) objevil v hledišti při „Čužákově“ Decentním večeru. Při této příležitosti poskytl Vašemu Kladnu exkluzivní rozhovor.

V současné době jste mimo klubové dění. Co teď děláte?
Co jsem mimo Mladou Boleslav, od hokeje odpočívám, i když smlouva s klubem mi stále běží. A jak už na veřejnost proniklo, dělám osobního kouče několika českým sportovcům. Mezi nimi jsou například tenisté Karolína Plíšková, Tomáš Berdych či plavec Jan Micka. Kdybych se vrátil naplno do světa hokeje, tuhle činnost bych musel trochu omezit.

To hokej tolik milujete?
Mám rád to úžasné napětí, chybí mi střídačka (usmívá se) i ta ohromná radost z vítězství či zklamání z porážky, hádky a smíření. Jsou to okamžiky či pocity, jaké v běžném životě tak často neprožijete.

K Jardovi Jágrovi jste se kdysi dostal po boku Lubomíra Ryse. Co vás pojí s tímhle velkým sportovcem a bavičem v jedné osobě?
„Čužák“ je mým druhým „tátou“. On mě jednou objevil ve Slaném a předpověděl mi tehdy, že ze mě něco jednou asi bude (směje se). Byl jsem voják absolvent a dělal jsem ve Slaném hrajícího trenéra druholigového týmu. Luba mi od té doby v mnoha věcech nezištně pomohl. „Čužák“ mě ve sportovním světě nasměroval správným směrem.

Sledujete, jak si vedou kladenští Rytíři?
Sleduji je velmi intenzivně. Trenéra Pavla Pateru, který si dělá trenérské áčko, učím, takže mám ke kladenskému týmu velmi blízko. „Patýz“ na to jde svým způsobem správně. Krok po kroku, zápas od zápasu. Věřím mu, že svůj tým dovede hodně daleko. Znám i některé hráče Kladna, mnozí mi prošli rukama. Například Petr Ton nám ve Spartě vystřílel titul. Rytíři jsou dobře připravení, ale v play off rozhodují okamžité situace, okamžitá forma. Věřím, že Kladno vybojuje baráž. V ní je to také hodně o psychice. Kdo to unese, a kdo ne. Hodně záleží na tom, jak zvládnete první dva zápasy.

Je extraliga v dolních patrech o hodně kvalitnější než špička první ligy?
O dvě třídy to není, ale kvalitnější je. To je logické. Ovšem není nemožné, aby Kladno do extraligy postoupilo. 

Jan Murárik