Slovinský obránce Jurij Repe je na svém prvním mistrovství světa. Kladenský Rytíř si neužívá jen zápasy, ale i volno v krásné Paříži. Svou premiéru na šampionátu elitních skupin zažil proti Finům a nastoupit by měl i dnes proti České republice. V rozhovoru pro Vaše Kladno mluvil i o tom, jak by dnešní utkání mohlo dopadnout.

V Česku hrajete až druhou nejvyšší soutěž, na mistrovství nastupujete proti hráčům z NHL. Můžete si vůbec za tak krátkou dobu navyknout na mnohem rychlejší hokej?
Rozdíl je tady úplně ve všem. Je to mnohem rychlejší, hráči myslí úplně jinak. Ze začátku je to těžké, ale člověk si na to tempo postupně zvykne. Naštěstí jsem dobrý bruslař, takže v tomhle směru stíhám, a musíme zkrátka hrát jednoduše. Je to pro mě velký zážitek, hrát proti hvězdám z NHL, potkávat se tady s nimi a koukat, co ve hře i mimo ní dělají. Mohu si z toho mnohé vzít do budoucna.

Dnes hrajete proti České republice. Z jejího mužstva se s mnoha hráči znáte z letních tréninků v Kladně. Je to pro vás více motivující než jiné zápasy?
Beru to tak, že hraji proti svým. Určitě je to pro mě velmi důležitý zápas a hodně se těším. I když to bude těžké, je to mistrovství světa a vyhrát může každý. Je to jen o tom, jak se kdo na to připraví v ten daný den, často mohou ti lepší toho horšího podcenit. Třeba Radko Gudase znám osobně a kecali jsme tady spolu dva dny zpátky. Bavil jsem se také s Tomášem Plekancem a Jakubem Voráčkem, ale spíše o takových normálních věcech, hokej jsme příliš neprobírali.

Už jste měli s týmem čas navštívit Paříž? A ochutnat místní speciality?
Ano, byli jsme se projít. Musím tedy přiznat, že na to, že francouzská kuchyň je ve světě velmi oblíbená, s jídlem zatím spokojený nejsem, alespoň co se týče stravy na hotelu. Jinak jsme byli u Eiffelovy věže, navštívili jsme různá muzea a tak dále. Také jsme si byli prohlédnout čtyřpatrový obchod s oblečením Louis Vuitton. Je to tady úplně jiná kultura, lidé, prostě skvělé. 

Nestraší vás v hlavním městě Francie hrozba terorismu? Poslední dobou se tu stalo hodně nepříjemných věcí…
Všude nás doprovází policie, je i před hotelem společně s vojáky. Když jedeme na stadion, hlídka na motorkách zastavuje auta před námi, abychom mohli projet a nikde nestáli. Nikdy jsem nic podobného nezažil. Věřím, že je tady maximálně postaráno o naši bezpečnost.

Lukáš Jůdl

repejurij

Jurij - hrdý reprezentant Slovinska

repeklasicka

Klasická fotka účastníků šampionátu v Paříži