Revoluční obrat ve spolupráci mezi městem Kladnem a majitelem hokejových Rytířů Jaromírem Jágrem nastal včera slavnostním podpisem dohody mezi primátorem Milanem Volfem a zástupcem majitele Jaromírem Jágrem starším. 

"Kladenský hokej už nemůže jít cestou neustálé obměny kádru po každé sezoně. Viděl jsem například v jihlavské Dukle, že budování perspektivního týmu po dobu nějakých tří let může přinést dobré výsledky. S panem Jágrem jsme se proto domluvili na koncepci budování prvního týmu Kladna," uvedl na tiskové konferenci kladenských primátor. 

Kladno poprvé ve své historii spojené s místním hokejem poskytne pro zajištění prvního týmu zhruba pět milionů korun na dobu tří let, jak povoluje de minimis Evropské unie (EU). Podle EU jde maximálně o částku ve výši dvě stě tisíc euro pro jednorázový účel podpory profesionálního sportu.

"Věřím, že s podporou města a novou koncepcí budování týmu máme větší šanci na návrat do extraligy. Podepsali jsme smlouvy s trenéry Pavlem Paterou a Miloslavem Hořavou. Jsou to lidé, kteří mají v hokeji velmi silnou pozici. Tým pod jejich dosavadním vedením letní přípravy velmi ožil a hráči mají velkou chuť s nimi vyhrávat a něco dokázat," uvedl Jaromír Jágr starší. 

Koncepce ledního hokeje v Kladně zahrnuje mimo jiné: vytvořit perspektivní kádr prvního mužstva se základem patnácti klíčových hráčů, urychleně podepsat smlouvy s vybranými hráči většinou z řad mladých hokejistů na více než dvě sezony, s perspektivními hráči zahájit jednání o nové smlouvě nejpozději v prosinci stávajícího roku rozehrané sezony, posílit tým pro play off či udržovat neustále kontakty se všemi kladenskými hráči, kteří působí v nejvyšší soutěži nebo nejvyšších soutěžích v zahraničí. Cílem koncepce je návrat Kladna do extraligy do tří let.

Jan Murárik