Zeď slávy kladenského sportu by bez volejbalu nebyla kompletní. Dvojnásobní mistři republiky, dvojnásobní finalisté play off extraligy a vítězi národního poháru patří osmnáctý rok ke stálým hvězdám kladenského sportovního nebe. Do jeho historie se zapisuje také majitel klubu a trenér Kladenských orlů Milan Fortuník.

Jak na vás Zeď působí?
Mile, pěkně. Je to hezký nápad. Nejen já, ale i spousta lidí, jak mám možnost vídat, se u ní zastaví.

Co zajímavého jste se díky ní dozvěděl?
Všechno jsem si ještě nestačil přečíst. Když zůstanu u našeho sportu, překvapilo mě, kolik schopných volejbalistů v Kladně kdysi hrávalo. Hlavně hráček. Být součástí Zdi slávy je i závazek, abychom na ni přidali v podobě třetího titulu další historicky významný záznam. Nevím, jestli to bude tuhle sezonu nebo za dva až tři další. Ale náš nejbližší cíl to je (usmívá se).

Zeď může být i inspirací pro rodiče, kteří se rozhodují, kam svého potomka dát sportovat. Když jsem šel za vámi do klubu, ptala se maminka jednoho z vašich mládežnických trenérů, co má udělat pro to, aby její syn mohl začít s volejbalem. Jste spokojení se zájmem dětí a rodičů v Kladně o volejbal?
Jsme a jsme rádi, že se ptala maminka syna. Jsme rádi proto, že se na volejbal pořád hlásí více děvčat než kluků. I tak nám počet dětí v družstvech narůstá v obou pohlavích. Uživili bychom i více trenérů, ale hlavně bychom zaplnili další sportovní halu. Ta v Kladně velmi chybí a já věřím, že v příštích letech vznikne. Zájem o sportování přes halovou sezonu je v Kladně obrovský i v jiných sportovních odvětvích.

S volejbalem se dá začít i v pozdějším věku, než je například první druhá třída základní školy. Zařazujete je do týmu postupně nebo jsou nuceni rovnou hrát na nějaké přijatelné úrovni?
Vyčlenili jsme trenéry, kteří pracují v takzvané klubové Klinice. V ní se úplní nováčci učí volejbalové základy. Díky tomu k nám mohou přijít děti v jakémkoli věku. Zažil jsem několik spoluhráčů, kteří s volejbalem začali v sedmnácti a dotáhli to do národního týmu!

Vraťme se ke Zdi a volejbalové desce na ní. Na jedné z fotografií je soška volejbalisty. Vy ji máte na pracovním stole. Jakou má historii?
To je soška, kterou jsme kdysi vyhráli na nějakém turnaji v dobách, kdy jsme jako Kladno o návratu do extraligy jenom snili. Váží mě k ní osobní vzpomínky (usmívá se).

Jan Murárik

forbesfigura

forbestabfo