Kladenské Kočky našly v Andree oporu. Nadějná nahrávačka si chválí sportovní gymnázium i přípravu

Druholigové volejbalistky Kladenské Cats (Kočky) se při hře mohou spolehnout na skvělou nahrávku teprve šestnáctileté Andrey Fabikovičové. Studentka prvního ročníku Sportovního gymnázia Kladno je součástí českého projektu jménem Národní Volejbalové Centrum. 

Centrum od loňského září sdružuje na Kladně nejlepší dorostenecké naděje ženského volejbalu v Česku s výhledem k reprezentaci pro olympijské hry 2028. Jsi jednou z prvních členek elitního výběru. Splňuje projekt tvé představy?
Šla jsem do něj s cílem zlepšit své volejbalové dovednosti ve spojení se školou a fyzioterapií po trénicích. Tohle všechno nové volejbalové centrum v Kladně splňuje podle mým představ (usmívá se). Věnují se nám výborní trenéři Jan Václavík a Petr Klár, s nimi se o naši kondici stará zkušený kondičák Daniel Červenka. Máme zajištěné bydlení, stravu, ve škole nám učitelé vycházejí vstříc. Jsem spokojená i mile překvapená. Určitě v porovnání se začátky fungování centra loni v září cítím kvalitativní posun. 

Nedávno jsi začala hrát druhou ligu za dospělé kladenské Kočky. Jak došlo k tvému zařazení do družstva?
Když jsme se s trenérem Klárem kdysi domluvili, že do Kladna půjdu, tak mě kočkám doporučil. Je fajn, když jim na pozici nahrávačky mohu pomáhat.

Na hřišti se potkáváš se svojí maminkou, bývalou extraligovou smečařkou Frýdku-Místku. Necháš si od ní poradit?
Snaží se mi radit, ale občas ji odmítnu, protože jsem sama ze sebe ještě trochu mezi dospělými hráčkami nervózní (směje se). Nejvíc je mi máma platná po zápase (usívá se). To si zápas volně prodiskutujeme a to už si od ní poradit nechám. Ale jsem moc ráda, že si s ní můžu zahrát mistrovské zápasy. 

Jaké jsou tvé volejbalové ambice?
Chci se dostat nejvýš a nejdál, jak jen to bude možné. Zatím ale k extralize žen nesměřuji. Na to je v tuto chvíli brzy. Moc ráda bych jednou hrála volejbal v zahraničí. 

Na Kladně hostuješ z Ostravy. Je možné, že se hostování promění v přestup?
Něco se řeší, ale jestli to je přímo přestup do Kladna, to teď nemůžu říct.

Kladno má ambice hrát ženskou extraligu...
Také jsem to slyšela, ale z druhé ligy je do extraligy pořád daleko... Pro mě je zatím druhá liga žen v mém věku dost náročná. Ještě se s tím peru, peru se se svými chybami. 

Jan Murárik

volejbalistkanahravka
V extralize i reprezentaci může Andrea v budoucnu patřit k elitním nahrávačkám

volejbalistkasmamou
Po zápase s maminkou smečařkou

volejmama
Smečařka Fabikovičová těží z nahrávky své dcery

 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí