Kladenští volejbalisté dnes (18.00 hod.) hostí v odvetě evropského poháru belgický Gent. Utkání je spojené z charitativní akcí. Nejen o ní jsme hovořili s majitelem klubu Milanem Fortuníkem.

Když pomineme vyřazení z českého poháru před zahájením extraligy, odehráli jste od té doby tři velmi dobré zápasy. Hodnotíte je stejným metrem jako my?
Hned v prvním extraligovém utkání jsme vyhráli v Ostravě a já si toho vítězství cením. Možná jsme Ostravu chytili nerozehranou, ale s přibývajícími koly to bude velmi dobrý a nepříjemný soupeř. Poté jsme si v Belgii prohráli zápas prakticky sami a následně jsme doma porazili České Budějovice. Finalista play off patří i v této sezoně k horkým kandidátům na titul. Takže ano, dívám s na naše výkony stejně jako vy, byly to tři velmi dobré zápasy (usmívá se). Výhra byla velká radost jak pro diváky, tak pro partnery kubu a samozřejmě pro nás všechny kolem týmu.

V Belgii jste prohráli 2:3. Postoupíte, vyhrajete-li 3:0 nebo 3:1. Co se dnes bude dít, když zvítězíte 3:2?
Bude se hrát šestý „zlatý“ set do patnácti s tím, že vítěz musí vyhrát o dva body. Ale dít se bude určitě to, že po utkání sesbíráme z hrací plochy od diváků naházené plyšáky. Tímto vyzývám fanoušky, aby na zápas přinesli plyšovou hračku. Ve spolupráci s Farní charitou Kladno a jejím představitelem Petrem Švecem, je poté rozvezeme dětem, které o takové hračky mají nouzi.

Co na současné hře orlů ceníte?
Tým tvoří pracovití lidé. Dokážou se nejen navzájem pochválit, ale také si zdravě vynadat. Cítím ze všech, že opravdu chtějí uspět. Tohle z nich čiší na dálku.

Myslíte si, že tak cítí i náhradníci, kteří se moc na hřiště v zápase nedostanou?
I když nejsou s týmem pořád, táhnou všichni za jeden provaz. Ať už to je Tomáš Hýský, který volejbal dělí mezi civilní zaměstnání a rodinu, nebo mladíci Jirka Donát s Pavlem Gottesmanem. Ti zároveň působí v mládežnických týmech orlů podle svého věku. Další, kdo s týmem není každý den, je Lukáš Čeketa. Na jeho postu smečaře je u nás kvalitní přetlak. A protože nemá herní vytížení, jaké bychom si představovali, necháváme ho hrát v druhé nejvyšší soutěži v týmu Bučovic. Podle mého to není na překážku. Kluci jsou se svými rolemi v týmu srovnaní. Určitě celou sezonu nepojedeme na šest hráčů plus libero.

Z mužstva skutečně čiší na Kladně dlouho nevídaná bojovnost. Vzpomněl jste si, co byste za takovou sestavu dal v minulých sezonách, kdy ty party tak při sobě nedržely?
Zrovna jsme si s mým bývalým asistentem Petrem Klárem říkali, že jednou jsme tak vyrovnaný tým měli. Ale do sezony zasáhl covid a soutěž se nedohrála... Často jsme z kvalitativních příčin odehráli soutěž prakticky se základní sestavou.

Nenudíte se na postu prezidenta klubu?
Přiznám se, že jsem si začal užívat různých činností v klubu. Zapojil jsem se například do zvyšování komfortu našich diváků v Kladenské sportovní hale. Moc si vážíme, že za námi chodí a fandí nám.

Jan Murárik