Po strhujícím souboji na palubovce liberecké Dukly slaví kladenští volejbalisté postup do finále, ve kterém je čekají České Budějovice. Dukla Liberec - Kladno 2:3 (23:25, 21:25, 25:21, 25:12, 18:20).

Do prvního setu Kladno vlétlo odvážně a vybudovalo si náskok 3:0, který postupem doby navýšilo až na šest bodů, na 13:7. Závěr sady však domácí zdramatizovali, dotáhli se na rozdíl jediného bodu 21:22, ale hosté nakonec proměnili druhý setbol.

Úvod druhé sady byl jak přes kopírák, opět kladenské vedení 3:0, ale Dukla srovnala celkem brzy na 10:10. Set se lámal v závěru, kdy Kladenští odskočili na 22:18 a čtyřbodové vedení již neprohospodařili.

Ve třetím setu domácí věděli, že musí zabrat, jinak pro ně sen o finále končí. Od začátku se ujali vedení, několikabodové vedení si udržovali s přehledem a nakonec jej zúročili v první set. Na vítěznou vlnu najela Dukla i ve čtvrté sadě, kdy si vypracovala luxusní náskok 15:4, který nešel prohospodařit.

Rozhodující pátá sada a Kladno už se při vedení 8:2 vidí ve finále. Chyba lávky, za stavu 11:14 Dukla odvrací první mečboly a postupně otáčí skóre ve svůj prospěch na 15:14. Hosté však projevují větší chuť po vítězství, opět překlápí vedení na svou stranu a nakonec slaví vítězství 20:18 a postup do vysněného finále!

Sestava Kladna: Křesťan, Hietanen, Hýský, Trojan, Zajíček, van Haarlem, libero Sparidans (Lenc, Syrůček, Dillien, Fokt). 

"Dole jsme byli jen ve čtvrtém setu. V pátém jsme se dokázali vrátit do zápasu. Byli jsme šťastnější. Že máme ve finále České Budějovice je pro mě překvapení. Čekal bych před sérií spíše Karlovarsko, Ale je to nakonec jedno, Vždyť kdo je ve finále slabý nebo silný soupeř? To si nevyberete," míní trenér Kladna Milan Fortuník.

"Závěr zápasu jsme si zavařili sami. V pátém setu jsme už hodně vedli, ale nakonec jsme museli odvracet dva mečboly. Měli jsme strašné nervy. V tomhle okamžiku ukázal Filip Křesťan, že je absolutní špička extraligy, vzal to na sebe a zvrátil stav zápasu v náš prospěch. K našemu finálovému soupeři řeknu jen to, že k Českým, Budějovicím máme úctu, ovšem zároveň je to pro nás po Liberci přijatelný soupeř, kterého jsme v sezoně třikrát porazili," říká asistent trenéra Petr Klár.

 - mar -