Pokud nad Jihostrojem České Budějovice vyhraje čtyřikrát, může Kladno slavit třetí titul své volejbalové historie. Ta se píše od sezony 2004/05, kdy do největšího středočeského města přišel vrcholový volejbal z tehdy mistrovské Odoleny Vody. Od té doby vyhráli kladenští volejbalisté titul dvakrát. Připomeňme si oba triumfy.

O pohár pro mistra se Kladenští v obou případech prali s Duklou Liberec. Tedy s klubem, který nyní vyřadili v semifinále. Před dvanácti roky sice Liberec první zápas finálové série vyhrál, ovšem poté Kladno klopýtlo jen jednou a finále ukončilo skórem 4:2 na zápasy! Poslední duel vyhráli Kladenští doma 3:0 před návštěvou 1500 diváků! „Chci městu moc poděkovat, vytvořilo nám mistrovské podmínky,“ uvedl trenér Jan Svoboda a jen to dořekl, nalil mu v rámci oslav nahrávač Braňo Skladaný za triko lahev šampusu. „Liberec nás trošku podcenil. Chyběla mu podle mne větší pokora,“ doplnil kouče blokař Marek Pakosta. Mistrovská sestava 2005: Masný, Ogurčák, Holubec, Rybníček, Skladaný, Pakosta, libero Polanský – střídali Fokt a Marel. 

O pět sezon později viděla opět zaplněná kladenská sportovní hala de javu. Opět Liberečtí s Kladnem prohráli 2:4 a znovu poslední zápas v kladenské sportovní hale 0:3 (25:27, 11:25, 20:25). Tentokrát zápasu osobně přihlíželo „jen“ 1300 diváků. V Kladně prý znovu na Liberec působilo kouzlo malé haly. V téhle sezoně totiž nedokázala Dukla v Kladně ani jednou vyhrát. „Byla to krásná série, která se zapíše do historie,“ prorokoval po zápase trenér Jindřich Licek. V tu chvíli ještě netušil, že o rok později přestane kladenská radnice volejbal na vrcholové úrovni podporovat a ten na čtyři roky zmizí z respektované mapy českého volejbalu. Mistrovská sestava 2010: Böhm, Sobotka, Svoboda, Linz, Fokt, Skladaný, libero Minařík – střídali Diviš, Šrámek, Barák.

Nyní tedy může kladenský volejbal svou „Síň slávy“ doplnit o třetí pohár pro mistra extraligy. Vedle podobné ceny pro vítěze letošního Českého poháru by se vyjímal vskutku parádně. 

Program finále (hraje se na čtyři vítězné zápasy)

15. sobota Kladno – Jihostroj (18.00)

16. neděle Kladno – Jihostroj (15.30)

19. středa Jihostroj – Kladno (18.00)

20. čtvrtek  Jihostroj – Kladno (18.20)

23. neděle Kladno – Jihostroj (čas bude upřesněn)

26. středa Jihostroj – Kladno (čas bude upřesněn)

29. sobota Kladno – Jihostroj (čas bude upřesněn)

Série skončí nejdříve ve čtvrtek 20. dubna, poté dosažením čtvrté výhry některého z finalistů.

Jan Murárik

sobota2005

Rok 2005 a Pakosta kontroluje Foktův bagr

sobotatrener

Trenér Jan Svoboda na ramenou hráčů