Českou volejbalovou reprezentaci čekají v těchto dnech v Jižní Koreji první zápasy Světové ligy. Před odletem se hráči mihli ve Sport Hotelu Sletiště a kladenský smečař Petr Šulista (24) nám poskytl bleskový rozhovor. 

Minulý víkend jste sehráli neúspěšnou kvalifikaci na mistrovství světa. Byly Španělsko i Finsko nad síly české reprezentace? 
Škoda, že jsme nezvládli první set se Španěly. Na konci to bylo o štěstí ve zkráceném setu.

Kdybyste Španěly v tiebreaku porazili, skončili byste druzí a šli do baráže o šampionát. Myslíte, že v ní by se vám hrálo snáze než v kvalifikační skupině, z které postupovali vítězní Finové přímo? 
Podle mne je baráž ještě těžší než kvalifikace. Ale tím netvrdím, že bychom v ní neuspěli. 

V základní sestavě jste chyběl. Měl jste pocit, že můžete hrát víc, než jen střídat?
To je otázka spíše pro trenéra. Já měl pocit, že můžu víc. 

Máte před sebou Světovou ligu, která je do konce července a pak srpnové mistrovství Evropy. Není sezona na vás až příliš dlouhá?
Dlouhá je, ale já jsem v Ostravě skončil sezonu dřív, ve čtvrtfinále, a díky tomu jsem si užil čtrnáct dnů volna. Tudíž únavu z dlouhé sezony tolik necítím. Jestli se dostanu do nominace na evropský šampionát, tak přijedu do Kladna někdy na začátku září. Jestli poté dostanu volno, to záleží na trenérovi. Za každý volný den budu rád (usmívá se).

Sledujete doplňování kladenského týmu?
Moc to nesleduji, ale smlouvu jsem podepisoval v době, kdy jsem si myslel, že v Kladně opory zůstanou. Jejich odchod mne překvapil. Věřím, že Kladno dá dohromady opět silný tým a mé předsevzetí, že na konci příští sezony zažiju v Kladně úspěch, platí. 

Jan Murárik