Letos se v Kladně prodává kapr snad na každém rohu. Před supermarkety od Kročehlav po Rozdělov lze vybírat z nabídky čtyř různě označených stánků.

Nejčastěji narazíte na označení Třeboňský kapr s rodokmenem či Český kapr. Včera se v čase naší reportáže nejčastěji zabíjelo a porcovalo v centru před Billou a naproti hlavnímu vchodu do NC OAZA.
Nejlevnější kilogram kapra jsme zaregistrovali v Arménské ulici před Penny. Ve třech kategoriích se tam prodává od 70 po 109 Kč/kg. Zpracovaní vyjde zákazníka od 20 do 40 korun. Stánky s nápisy Třeboňský a Český kapr se cenově podobají. Zabití a porcování stojí od 5 do 30 korun, za kompletní zpracování si prodejce bere celkem 95 korun. V nejnižší ceně za kilogram se liší o devět korun (90 nebo 99 Kč), v nejvyšší kategorii o tři koruny (106 nebo 109 Kč/kg). Narazíte-li v Kladně na stánek s podtitulkem kapr z Pošumaví, pak zde za kilogram ryby utratíte 105109 korun, za celkové zpracování 110 korun.
A na co si dát pozor? Zaměřte se na stavbu ryby, jestli je dobře živená, zdali nevypadá, jako kdyby shazovala do plavek. Měla by mít lesklé oko, pružné břicho a červené skřele. Když přijdete ke kádi, měli by se kapři pohnout, reagovat na váš pohyb. Pokud se nehnou, je něco špatně. Stejně tak, jako když se povalují na boku. Jestli jsou břichem vzhůru, jděte nakupovat rybu jinam.  Odradit by vás měla i kalná voda v kádi, skrz kterou rybu téměř nevidíte. Větší prodejci se snaží rybu uchovat v dobré kondici. Námi oslovení rybáři se vesměs přikláněli k tříkilovým kusům.

Jan Murárik