Vlivný kladenský podnikatel Pavel Orna koupil v devadesátých letech skoro všechny domy na kladenské pěší zóně v ulici T. G. Masaryka a jejím okolí. Teď více než třicítku z nich se svými společníky ze společnosti Orna Corporation prodává. A to prostřednictvím běžného inzerátu na serveru Bezrealitky.cz.

Za soubor 32 bytových domů chce společnost 638 milionů korun. Šest budov v centru už přitom prodala během loňského roku. To, že se společnost Orna Corporation pokouší prodat více než třicítku domů, potvrdil redakci e15 Ornův syn a ředitel společnosti Jan Orna a také makléři z M&M reality, kteří mají za úkol nemovitosti prodat. „Panu Ornovi už je přes sedmdesát let a nemovitosti vlastní více než třicet let, proto se rozhodl, že je chce prodat a rozdělit se se společníky a svými potomky,“ uvedl Jakub Bureš z M&M reality. Orna vlastní se svou manželkou Ivanou 40 procent společnosti Orna Corporation, zbylí tři společníci mají každý pětinový podíl. „Nemám pokyn od vlastníků sdělovat jakékoliv další informace. S otcem určitě mluvit nemůžete, nebude se k tomu vyjadřovat,“ sdělil Ornův syn Jan na dotaz, proč se rodina tak velkého jmění zbavuje.
Ornovo portfolio činžovních domů obsahuje také komerční prostory. Poměr bytů a obchodů je podle makléřů zhruba půl na půl. Součástí prodeje je také obchodní středisko „Potraviny U Hoanga“ na přilehlém sídlišti. Většina bytových i obchodních prostor je pronajatá. Celková rozloha nabízených nemovitostí činí více než 18 tisíc metrů čtverečních. K mání je celý soubor nemovitostí dohromady, ale lze koupit i jednotlivé domy zvlášť.
Před čtrnácti lety si Pavel Orna stěžoval, že pěší zóna v Kladně už není navštěvovaná tak jako dřív, a dokonce inicioval založení občanského sdružení na její oživení. Nechtěl připustit stavbu dalších obchodních center blízko středu města, která by jím vlastněným komerčním prostorům odsála zákazníky.
Jeden z prostorů vlastněných společností Orna Corporation si pronajímá i město pro své informační středisko. Kladenská opozice loni upozornila, že město vedle nájmu investovalo 3,6 milionu korun do rekonstrukce sousedních prostor, které si také vzalo do nájmu v roce 2021 poté, co v místě skončila sázková kancelář.
„Ten dům chce město odkoupit. Nebyli bychom rádi, kdyby ho získal někdo jiný, jelikož má památkovou hodnotu, je na něm freska od Mikoláše Alše,“ říká k tomu kladenský primátor Milan Volf. Orna Corporation městu dům nabídla za odhadní cenu zhruba 15 milionů korun. „Drtivá většina těch domů, které dnes pan Orna se společníky prodává, dříve patřila městu. To rozhodnutí z devadesátých let, kterým se domy prodaly, nebylo vzhledem k dnešní době úplně štastné,“ doplňuje Volf.

Zdroj: E15.cz, Jan Novotný