V kraji jsou čtyři desítky tisíc ukrajinských uprchlíků. Ministerstvo práce spustilo aplikaci pro jejich ubytovávání v soukromí

Počet osob s uděleným pobytovým oprávněním v souvislosti s válkou na Ukrajině dosáhl k dnešnímu dni ve Středočeském kraji již počtu 40 804. Celkem bylo již těchto víz uděleno v České republice na 280 tisíc. 

Krajské týmy, které již čtrnáct dní pracují na smlouvách s komerčními ubytovateli typu penzionů nebo ubytoven, začínají se smlouvami oslovovat také ubytovatele z řad samospráv, tedy obcí a měst, a jejich podřízených organizací.
Pro uzavření smlouvy je nutné, aby byly kapacity ubytování zaregistrovány v databázi HUMPO (databáze humanitární pomoci), kterou využívají krajská asistenční centra pro ubytovávání uprchlíků. Pokud obec nebo její podřízená organizace prozatím v databázi HUMPO své kapacity, v nichž ubytovávají uprchlíky, zaneseny nemají, je pro tyto účely k dispozici formulář na stránkách: https://www.survio.com/survey/d/V8F4D8T9O3F5U2N3K
Na jeho základě krajské týmy informace do databáze doplní. Následně budou jednotlivé obce postupně kontaktovat s uzavíráním smluv podle občanského zákoníku. Platí přitom kompenzace stanovené rozhodnutím vlády. A to 200 korun za nouzové přístřeší včetně stravy za osobu a noc, 200 korun za osobu a noc v případě nouzového ubytování. Pokud obec pronajala prostory od komerčních ubytovatelů, bude jí kompenzováno maximálně 250 korun za osobu a noc. V případě, že jde o využití bytu, pak je úhrada stanovena stejně jako u soukromých ubytovatelů na 3000 korun za osobu a měsíc, maximálně však na 12 tisíc korun.
Komerční ubytovatelé i samosprávy mohou pro informace k uzavírání smluv o kompenzacích využít informační linku kraje, která funguje v pracovní dny od 8:00 do 15:00 hodin na telefonním čísle 800 710 710. Pro kompenzace za ubytování v soukromí dnes spustilo ministerstvo práce aplikaci, která je dostupná na adrese davkyuk.mpsv.cz.

-red-


Počasí Kladno

Předpověď počasí