Postoj Středočeského krajského úřadu k autobusové dopravě mezi hlavním městem a Kladnem začíná štvát zaměstnance, kteří denně dojíždí do krajských institucí na Kladensku.

Krajský úřad loni omezil počet spojů mezi těmito městy a tím i komfort cestování. Na nízký komfort cestování v posledních týdnech začínají upozorňovat někteří zaměstnanci v krajských institucích na Kladensku i písemnou formou (kraj spravuje například střední školy a kladenskou nemocnici).
Důvodem omezení počtu spojů byl odmítavý postoj Kladna, které nehodlá vydávat milionové sumy na provoz hromadné dopravy mimo území města. Ta totiž spadá pod správu kraje. Úřad snížení komfortu cestování, podle vyjádření, které jsme z kraje obdrželi, uznává. „Víme, že frekvence spojů je nedostatečná. Musíme však připomenout, že naše Integrovaná doprava Středočeského kraje (IDSK) má za sebou první kolo jednání se zástupci magistrátu o opětovném zavedení kladenské MHD do systému PID. Kolegové z IDSK byli požádáni, aby ve spolupráci s dopravcem ČSAD MHD Kladno připravili ekonomickou rozvahu. Další setkání se uskuteční na konci května. V případě, že bude Kladno ochotné přistoupit na SDO a bude tedy spolufinancovat dopravu, frekvence se samozřejmě vylepší ke vší spokojenosti cestujících,“ uvedl středočeský radní pro dopravu Petr Borecký.
Na vyjádření odpověděl radní pro dopravu města Kladna Robert Bezděk: „V žádném případě nemohu souhlasit s tím, co říká pan radní Borecký. Středočeský kraj ze zákona odpovídá za zajištění dopravní obslužnosti na svém území stejně tak, jako my odpovídáme za zajištění veřejné dopravy na území Kladna. Kraj o problému ví a záměrně jej neřeší. Pro mne je nepřijatelné, abychom dělali to, co má dělat Středočeský kraj a na co dostává peníze ze státního rozpočtu. O žádném setkání na konci května nevím. Je to jen další z řady desinformací ze strany vedení Středočeského kraje. Naopak dosud marně čekám na reakci na naše návrhy.“
Podle našich informací je reálné, že krajské instituce na Kladensku, kvůli neústupnosti svého úřadu, o některé zaměstnance přijdou…

Jan Murárik