Do prvních tříd letos v Kladně nastoupí 854 žáků. Je to nejvíc za poslední roky.

„Vrcholí demografická křivka. V dalších letech prvňáčků bude ubývat,“ říká primátor města Milan Volf. Nárůst počtu žáků vyrovná vyšší počet odkladů nástupu některých dětí. „Kapacitu v první třídě nemáme naplněnou. Máme možnost přijmout až 15 prvňáčků. Ve školním roce 2016/2017 plánujeme opět otevřít přípravnou třídu. Zájemci se již mohou hlásit,“ uvádí Yvona Vítková, ředitelka ZŠ v Pařížské.

Jinde naopak první třídy naplnili maximální kapacitou. „První třídy jsme naplnili bez problémů. Otevřeme tři třídy, přijato bylo celkem 93 žáků. Máme tedy v každé třídě 31 žáků. Zájem rodičů však převyšoval naše možnosti přijmout všechny žáky,“ konstatuje Blanka Šimůnková, zástupkyně ředitelky 14. ZŠ. Rodiče se snažili dostat své prvňáčky i do jiných renomovaných škol. „Kapacita naší základní školy byla pro budoucí první třídy naplněna maximálně pro obě třídy. Zájem převyšoval možnosti naší základní školy. Zamítnutí některých žádostí o základní vzdělávání v naší škole je pro nás nemilou povinností,“ říká Ivana Bešťáková, ředitelka 6. ZŠ. Desítky dětí se nedostanou do školy ve Vodárenské ulici. „Na naši školu přišlo celkem 125 dětí. Pro 20 z nich požádali rodiče o odklad školní docházky a 22 jsme jich museli z kapacitních důvodů odmítnout. Naštěstí byly tyto děti přijaty na jinou školu. I tak budou naše první třídy naplněny tak, že budeme muset požádat zřizovatele o výjimku z počtu žáků ve třídě. Jsme totiž limitováni i velikostí místností, do kterých prvňáčkové nastoupí. Přijali jsme tedy 83 budoucích školáků a těší nás, že zájem o naši školu byl tak veliký a o mnoho převýšil naši kapacitu,“ doplnila své kolegyně Monika Kosová, zástupkyně ředitelky pro 1. stupeň.

S naplněním kapacit prvních tříd neměla také problém základní škola v Moskevské ulici. "Přihlásilo se více žáků než kolik škola mohla do prvních tříd vzít. Zájem převyšoval naše možnosti a část budoucích žáků jsme museli odmítnout," sdělila ředitelka školy Hana Vocelková. Stejná situace se opakovala i v ZŠ v Amálské. "Již tradičně máme při zápisu do 1. tříd velký převis zájemců o naší školu. Bylo tomu tak i v letošním roce. Z kapacitních důvodů můžeme bohužel otevřít pouze dvě 1. třídy, a ty naplňujeme vždy po 30 žácích. Neuspokojené zájemce jsme museli přenechat ostatním kladenským základním školám," uvedla Libuše Amálie Holá, ředitelka školy.

Kladenské základní školy pro nové žáky otevřou 32 tříd. Do lavic také usedne rekordní počet 174 dojíždějících žáčků.

Jan Murárik